Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debrecen zenei élete

Debrecenben a hivatásos zenélésnek több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak. A Kollégiumi Kántust 1739-ben alapította Maróthi György, a híres matematikaprofesszor. A 18-19. században az intézményi keretek között folyó zeneoktatás tovább bővült. Megnyitotta kapuit a városi zeneiskola, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és a Zeneművészeti Egyetem, később Konzervatórium, amely ma a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Ezekben az intézményekben a színvonalas zeneoktatásnak köszönhetően, számos fiatal tehetség és mára nemzetközileg is elismert művész tanult.

Részletek

Zenekarok

A város fenntartásában álló professzionális zenekar, a Debreceni Filharmonikus Zenekar mellett jelentős szerepet tölt be a szintén nagy múltra visszatekintő Lyra Szimfonikus Zenekar. Zeneművészeti Egyetemnek saját szimfonikus zenekara és további öt együttese van, közülük az egyik legnépszerűbb a Sonus Ütősegyüttes, de egyre ismertebb a Phoenix Kamarazenekar, a Rézfúvós Együttes és a Vonószenekar is.
Részletek

Kórusok

Debrecen zenei életét legkarakteresebben a páratlanul gazdag kóruskultúra jellemzi. Több tucat kórus működik a városban. Közülük legismertebb a világ egyik legjobb énekegyütteseként számon tartott, csaknem fél évszázados múltra visszatekintő Kodály Kórus. Kétévente Debrecenben rendezik a Bartók Béla Nemzetközi Kórusfesztivált, a legrangosabb magyarországi kórusversenyt.
Részletek

Zeneszerzők

A városhoz kötődő zeneszerzők közül ki kell emelni a Kossuth-díjjal is kitüntetett Kocsár Miklóst, az elektroakusztikus zene nemzetközi szinten is elismert alkotóját, Pongrácz Zoltánt, és Keuler Jenőt, aki a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés- és zeneelmélet-tanára és tanszékvezetője, majd az intézmény igazgatója volt 1997-ig.
Részletek

Népzene

A néphagyományok ápolását a városban számos együttes és közösség vállalta magára. Az országosan is elismert csoportok rendszeres résztvevői a hazai fesztiváloknak és bemutatóknak, ahol nem csak Hajdú-Bihar megyei, hanem az ország más pontjairól származó, sőt gyakran határon kívüli - erdélyi, felvidéki - gyűjtésekkel lepik meg a közönséget.
Részletek

Opera


Az első operaelőadást Debrecenben 1802-ben tartották és százötven évvel később, 1952-ben hozták létre a Csokonai Színház keretén belül  az állandó operatársulatot. A színház az utóbbi években három operabemutatót és két felújítást visz színre évadonként.
Részletek

Jazz


A debreceni jazz-zenének jelentős eredményei vannak és nem mellékes az sem, hogy a Debreceni Jazznapok az elmúlt több mint harminc év alatt nemzetközi hírű rendezvénnyé vált.
Debrecen jazzéletének rangját jól szemlélteti, hogy amikor 2003-ban az European Broadcasting Union Debrecent az európai zene fővárosává választotta, és nagyszabású élő közvetítés-sorozatban mutatta be a kortárs zenét, az improvizáció világát a Debrecen Jazz Együttes, a Debrecen Dixieland Jazz Band és a Debreceni Fesztivál Big Band képviselte.
Részletek

Könnyűzene


Debrecen minden bizonnyal az ország egyik legtermékenyebb könnyűzenei városa.
Számos profi és amatőr zenekar működik a megyében, melyek közül az ismertebbek közé tartozik a Tankcsapda, valamint a Desperado együttes. A zenélni vágyó fiatal tehetségeket karolja fel az immár 15 éves Rocksuli. Az iskola növendékei és a növendékekből alakult amatőr zenekarok rendszeres fellépői a különböző zenei fesztiváloknak, melyek között országosan is jegyzett a Vekeri-tó Fesztivál.
Részletek

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra