Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Kocsár Miklós

Kocsár Miklós debreceni születésű zeneszerző, karmester a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Farkas Ferenc osztályában végezte zeneszerzési tanulmányait. Dolgozott a Madách Színházban, mint zenei vezető és karmester, zeneszerzést tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, vezette a Magyar Rádió népzenei rovatát. Az Erkel Ferenc-, Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas Érdemes Művész és Kossuth-díjjal is kitüntetett zeneszerző a debreceni zenei élet állandó résztvevője.

Részletek


Pongrácz Zoltán

Pongrácz Zoltán 1912-ben Diószegen született. A Zeneművészeti Főiskolán Kodály Zoltán tanítványaként zeneszerzést tanult, majd Bécsben és Salzburgban karvezetés szakot végzett. Tanulmányokat folytatott az összehasonlító zenetudomány területén Berlinben a Humboldt Egyetemen, és az elektronikus zene területén  Utrechtben. Tevékenykedett az Operaház korrepetitoraként, a Magyar Rádió karnagyaként és zenei rendezőjeként. 1954-től 1964-ig a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt. A Nemzetközi Elektroakusztikus Zenei Szövetség alapító tagja, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Zeneszerzői pályája során az elektronikus zenét komolyzenei szintre emelte.

Részletek


Jeney Zoltán

Pongrácz Zoltán növendékeként tanult zeneszerzést a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián, és a római Santa Cecilia Akadémián végezte tanulmányait. Később a Columbia Egyetem vendégprofesszora, a Zeneakadémia hangszerelés tanára. Egyik alapító tagja az Új Zenei Stúdiónak. A modern, szokatlan zeneszerzői eszközök, hagyományostól eltérő zenei formák alkalmazása jellemzi világát. Az elektronikus muzsika egyik első hazai képviselője. Főként dalokat, kórusokat, zenekari és kamara műveket, szóló hangszeres kompozíciókat, elektronikus és élő-elektronikus műveket komponál.

Részletek


Keuler Jenő

Zeneszerző, zeneszerzés-tanár. Budapesten született 1936. május 16-án. Tanulmányait 1958 és 1963 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán végezte, Farkas Ferenc növendékeként. 1964-től a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés- és zeneelmélet-tanára, 1970 és 1985 között ugyanott tanszakvezető, 1991-től 1997-ben történt nyugalomba vonulásáig igazgató. 1977-78-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézete debreceni tagozatának zenetörténet tanára. 1984 től 2004-ig az MTA Zenetudományi Intézetének szisztemtatikus zenetudományi kutatócsoportjában dolgozott külső munkatársaként. Zenetudományi kutatással összefüggő kompozíciói: Éremtárlat, Oktávparadoxonok. Az utóbbi években a Magyar Rádió HEAR elektro-akusztikus stúdiójában alkot. A Weiner Leó zenepedagógiai díj kitüntetettje.

Részletek


2017. július 22., szombat
Magdolna