Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Városkörnyéki látnivalók

Erdőspusztai Füvészkert

A Diószegi úton a 9-es autóbuszról a Panoráma út kereszteződésében leszállva és északi irányba sétálva, egy magaslatra érve hirtelen tűnik szemünkbe az Erdőspusztai Bemutatóház.
Az épület körüli szépen gondozott park kiskapuján belépve láthatók az oszlopos borókák, s a ház előtti szobrok, a Hajdú-Bihar megyei nemzetközi fafaragótáborban dolgozó művészek 1988-ban készült munkái. A 15 hektáros füvészkert elsősorban fagyűjteményből, lombos, fenyő- és cserjefélékből áll. Az arborétum a különböző földrajzi térségekben őshonos fákat, növényeket tárja elénk angolparkrendszerben. A látogatóknak nem csupán botanikai, dendrológiai és tájképi élményeket kínál, hanem a bemutatóház kiállításai révén a népi életmóddal, gazdálkodás emlékeivel, botanikai, rovartani, madártani ritkaságaival és régészeti leleteivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.
A bemutatóház állandó kiállítása "Élet az Erdőspusztán" címmel egész évben megtekinthető.

Erdőspuszták

A Debrecentől 10 km-re található Erdőspusztákat megközelíthetik az erdei kisvasúttal (Zsuzsi vonattal), autóbusszal és kerékpárral. A Zsuzsi vonattal Debrecentől távolabbi területekre is eljuthatnak, és szinte minden állomásnál valami értékessel ismerkedhetnek meg, hiszen a vonat a Dél-nyírségi Erdőspuszták debreceni részének legszebb tájain fut keresztül. Végállomása a Hármashegy. Innen indulva a kisebbek, fáradékonyabbak rövidebb sétát, a nagyobbak 19 állomáshelyes, hosszabb, változatosabb túrát tehetnek.
Az Erdőspusztákon egykor a legnagyobb kiterjedésűek a gyöngyvirágos tölgyesek voltak. Ma már csak kisebb-nagyobb foltokban találhatók meg, Pacon, Bánkon, Cserén, Martinkán és Halápon. Kora tavasztól késő őszig számos botanikai élménnyel térhet innen haza a kiránduló. Ezeknek az erdőknek az emberi civilizációtól kissé távolabb eső vidékein több botanikai ritkaságot tartunk nyilván. A változatos növényvilág változatos állatvilág kialakulását és életfeltételeit biztosítja. A rövid időre ide látogatók számára azonban a madárvilág gazdagsága a legfeltűnőbb. Az emlősök közül gyakori a vaddisznó, az őz, a nyúl és a róka. A kirándulóhely legkiemelkedőbb pontján, 157 méteres tengerszint feletti magasságon kilátó épült, alatta szánkópálya ad örömöt a gyerekeknek.

Vekeri-tó

A Dél-Nyírséghez tartozó, egykor láprétekben, nyírvizekben gazdag vidék ma leginkább a jóléti tavairól ismert. A várostól 10 km-re keletre a debreceniek kedvelt pihenőhelyén lehetőség van a kempingezésre, lovagolásra, horgászásra, csónakázásra és vízibiciklizésre egyaránt.
E területen rendezik meg minden évben a Vekeri-tó fesztivált, amelyre színvonalas programokkal, koncertekkel várják a szórakozni vágyó érdeklődőket a szervezők. Megközelíthető: autóbusszal (hosszúpályi menetrend szerinti járat), személygépkocsival és kerékpárral.

Látóképi-tófürdő

A Debrecentől 10-12 km-re található tónál a szabadstrandolás szerelmesei hódolhatnak kedvtelésüknek. A tó partján játszótér, strandröplabda és futballozási lehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat. Megközelíthető: autóbusszal (balmazújvárosi menetrend szerinti járattal), vonattal, személygépkocsival.

Hortobágy

A Hortobágy a Hajdúság peremétől a Tiszáig terjedő 115 négyzetkilométeres szikes, füves pusztaság, Európa legnagyobb összefüggő pusztája. Debrecentől autóval a 33-as úton 45 perc alatt érhető el. Természeti értékei, növény- és állatvilága megőrzése érdekében 1973. január 1-jén nemzeti parkká nyilvánították.
Az ENSZ 1979-ben a Hortobágyi Nemzeti Parkot bioszféra-rezervátummá minősítette. A területén található mocsarak és halastavak a madarak fészkelésének és vonulásának európai jelentőségű helyszínei. Eddig 342 madárfaj előfordulását regisztrálták a Hortobágyon, melyből 152 fészkel is a nemzeti parkban.

Láthatunk a vidéken rackajuhot, szürkemarhát, mangalicát, illetve nóniusz lovat is. A nemzeti park védett növény- és állatvilágának megismerését négy bemutatóterület és tanösvények segítik.
Akik a Hortobágy csodálatos madárvilágát szeretnék közelebbről megismerni, szervezett túrákat tehetnek a környéken. A túrák során a résztvevők megismerhetik Hortobágy jellegzetes tájait, s a terepen töltött idő lehetőséget nyújt az állat-, illetve a növényvilág tanulmányozására is
(web: www.birdwatching.hu, e-mail: info@birdwatching.hu).

A Hortobágy iránt érdeklődőknek több debreceni szálloda ajánl szervezett, egynapos túraprogramokat, valamint a debreceni Tourinform Irodában kaphatnak hasznos információkat.

Látnivalók: Hortobágyi csárda, Hortobágyi Galéria, Pásztormúzeum, Körszín, Epona lovasfalu, Kilenclyukú kőhíd.

Rendezvények: július első hétvégéjén rendezik a Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapokat, augusztus 19-20-án pedig a Hortobágyi hídivásárt.

Ebes, Széchényi Ferenc Tájmúzeum

A múzeum történeti, régészeti és néprajzi gyűjtőkörrel rendelkezik. A hajdúszoboszlói kistérség négy települése (Ebes, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Nagyhegyes) adja a múzeum gyűjtőterületét. A múzeum célja és feladata: gyűjteni, megőrizni és közzétenni Ebes és a kistérség tárgyi és szellemi örökségét.
Állandó kiállításainak egyike az Ítélet nélkül – családok munkatáborokban címet viseli.  Az 1950-es évek elején a Hortobágyon 12 zárt kényszermunkatábort hoztak létre, ezek közül az ebesi volt az egyik. Elsősorban Magyarország déli és nyugati határához közel eső településekről telepítettek ki több ezer embert családostul – csecsemőktől az aggastyánokig –, nem kímélve a betegeket sem, hogy részesei legyenek a Hortobágy természetátalakításának, az ötvenes évek eleje kísérleti tervgazdálkodásának. Ezeknek a szabadságuktól, emberi méltóságuktól megfosztott embereknek emlékére és tiszteletére nyílt Ebesen 2004. október 8-án az 1950-es évekbeli elhurcolások emlékére létrehozott állandó kiállítás. Ez a tárlat országosan egyedülálló, a kiállítótérben igény szerint általános és középiskolás csoportoknak 30-40 perces foglalkozással teszik érthetőbbé, kézzel foghatóbbá az 1950-es évek korszellemét.
A múzeum másik állandó kiállítása a Retró-kiállítás. A retró szó ma divatos kifejezés, a „retrospektív” rövidítése – múltidéző, visszatekintő jelentéssel. Jelen esetben – a kiállítás témájára alkalmazva – a 20. század második felére tekint vissza vidám, kicsit naiv, nosztalgiázó stílusban. A kiállításban az 1960-as évektől egészen a rendszerváltásig tekintheti át a látogató a mindennapi életet körülvevő használati tárgyakat, ruhadarabokat, emlékeket, játékokat.
A múzeum kiállításaihoz igény szerint ingyenes szakvezetést biztosít.

Széchényi Ferenc Tájmúzeum
Ebes, Ady Endre u. 6-8.
GPS-koordináták: é. sz. 47.47051° k. h. 21.49042°
Tel.: 20/404-8044, 52/366-136
E-mail: ebesmuzeum@gmail.com
Web: www.kulturaliskftebes.hu/muzeum.html
Nyitva tartás: hétfőn zárva, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 10 és 16 óra között, vasárnap pedig – előzetes bejelentkezés alapján – 10 és 16 óra között látogatható.

M3 Archeopark

Az M3-as autópálya Polgár leágazásánál található az M3 Archeopark. A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban az érdeklődők régészeti és tájtörténeti kiállítás megtekintésével megismerkedhetnek az Észak-Alföld páratlan élő- és növényvilágával, az Európában egyedülálló újkőkor házzal, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, a térség kulturális örökségével, kultúrtörténeti értékeivel, megtekinthetik az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait.

A tájtörténeti és régészeti kiállítás megtekintése mellett a parkban az alábbi szolgáltatásokkal várják a kedves vendégeket:
• Főzési, bográcsozási, grillezési lehetőség baráti társaságok, vállalatok, szervezetek számára
• Sport és szabadidős programok: foci, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, röplabda
• Lovaglási és horgászási lehetőség
• Állatsimogatás
• Gyermekjátékok - játszótér
• Kemencében és lávakövön készült tájjellegű ételek
• Igény esetén csoportok részére kézműves foglalkozásokat tartunk, idegenvezetést biztosítunk

Előzetes egyeztetés alapján konferenciák, képzések, szakmai találkozók, családi és vállalati rendezvények, osztálykirándulások szervezése és lebonyolítása.
Honlap: www.m3archeopark.hu
Tel/fax: 52/573-082


Koppány Fogadó és Erdei Kalandpark
Megközelíthető: a 48-as úton Haláp és Vámospércs között a 16-os km-nél balra

Programok: Drótköteles akadálypálya – tiroli csúszdával, négy korosztály számára 15-15 leküzdendőakadállyal (I. pálya 3-7 éves korig, II. pálya 7-16 éves korig, III. pálya kezdőfelnőtt, IV: pálya haladó felnőtt); Trambulin (4 személyes gumiasztal zárt biztonsági keretben); Euro Jumping (4 személyes ugróasztal, elektromos rásegítéssel); Póni lovaglás; Íjászat; Paintball; Quadozás; Lovaglás; Kocsikázás; Asztalitenisz; Tollaslabda
Nyitva: minden nap

Koppány városi kalandpark
A Koppány Völgye Kalandpark 2011. május 29.-én megnyitotta Debrecenben a Nádor utcai régi Ifjúsági Parkban a legújabb Koppány Kalandparkot, amely az év minden napján díjmentesen látogatható, csak az attrakciók használatáért kell díjat fizetni. A park különféle ügyességi elemekkel, drótköteles akadálypályával, koncertek számára alkalmas színpaddal, nézőtérrel és sörkerttel várja a vendégeket.
Megközelíthető: a Malompark bevásárlóközpont mögött, a Nádor utcában.

Tel: +36 70 945-8175
E-mail: barsonykft@chello.hu
Web: www.koppanyfogado.hu

2017. július 22., szombat
Magdolna

Infobox

Hortobágyi Tourinform Iroda

Cím: 4071 Hortobágy, Pásztormúzeum
Telefon: (+36) 52/589-321

E-mail: hortobagy@tourinform.hu
Web: www.hortobagy.hu