Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debreceni állatkert és vidámpark

2008. március 19., szerda

A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott kert már több mint fél évszázada várja látogatóit. A Nagyerdei Kulturpark 2008-ban ünnepelte alapításának 50. évfordulóját.


Csalogató vonzerő

Az első magyar vidéki állatkert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdő életébe.
Az alapítás kori kicsiny terület ma már 17 hektáron mutatja be őt földrész 165 fajának mintegy 1500 példányát.
Napjainkban az állatkertek egyre inkább bárkaszerepet töltenek be az élővilág megőrzésében, így alapvető feladatuk, hogy méltó módon mutassák be Földünk ezernyi csodáját, értékét.
Az állatkertek szerepe az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott.Új feladatoknak és kihívásoknak kellett megfelelniük: távoli tájak élővilágának élményszerű bemutatása mellett kiemelkedő szerepet kapott a természet sokszínűsége megőrzésének segítése.
Megújult és izgalmas feladatoknak igyekszik megfelelni az önálló szakterületté vált zoopedagógia.  
Megújult és izgalmas feladatoknak megvalósítására törekszik az önálló szakterületté vált zoopedagógia. Kicsik és nagyok számára az önálló felfedezések élményét, az állatvilág a természet titkaiba történő bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát is megismerhetik a résztvevők az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, a vetélkedőkön és a jeles napok rendezvényein.
Napjaink látogatói az elmúlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert új élőhely-típusú bemutatóit is láthatják. Ezek a bemutatók már természetközeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik és az itt élő fajok számára a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak.
A debreceni kert első lakói 1958-ban Budapestről és Varsóból érkeztek. Az alapításkori 3,4 hektáron kezdetben elsősorban a hazai élővilág emlőseit és madarait ismerhette meg a látogató.


Gazdag állatállomány

A következő évtizedekben az állatállomány folyamatosan gyarapodott. Ezzel párhuzamosan nőtt a látogatottság: az elmúlt 50 év alatt több mint tízmillió látogatója volt a kertnek, ami éves szinten közel 200 000 látogatót jelent.
A folyamatos fejlesztések eredmlényeként elkészültek az oroszlánok, tigrisek, papagájok, díszrécék, tevék, futómadarak, apellák új kifutói. Sikeresen működik a lovasiskola keretében történő terápiás lovagoltatás, közkedvelt az állatsimogató.
A kert területi bővítésével lehetővé vált egy-egy nagyobb állatföldrajzi régió bemutatása:
elkészült az Afrika-röpde, az új zsiráfház. Számos új fajjal gazdagodott a kert: fehér kezű gibbonok, Jerry és Lenocska elsőként alapítottak az országban eredményesen gyarapodó családot. A nílusi vízilópár Linda és Szigfrid lánya alapító vezérnősténnyé nőtte ki magát az amerikai San Diegó-i Disneylandben.
 
Számos ritkasággal is büszkélkedhet a kert: fekete arcú pókmajmok, két ujjú lajhárok, baringó zsiráf. Madarak között Magyarországon csak itt láthatóak nyergesgólyák, ausztrál szivárványos lórik, szirti sas mellett számos ritkaság: hartlaub turákó hóbagollyal, sisakos kazuárral, ezüst arcú szarvcsőrűvel ismerkedhetnek meg a betérők.Megújuló értékek

A vidéki kertek sorában elsőként megnyíló park széles összefogással a debreceniek társadalmi munkájával épült. Az alapítói szándék szerint az 1960-ban létrejött Ludas Matyi vidámparkkal, a mellette lévő csónakázótóval, stadionnal és a közeli gyógyfürdővel a városközeli kedvelt Nagyerdőben széles körű szabadidős programokat kínált a látogatóknak.
Az állatkert és a vidámpark összevonásával alakult meg 1961-ben a kor elvárásainak megfelelően a Nagyerdei Kultúrpak. Ebben az időszakban a debrecenihez hasonlóan az ország nagyobb városaiban közel tucatnyi kultúrpark alakult.
Az Állat- és Növénykert megújulása 2000-től a Nagyerdei Kultúrpark Közhasznú Társasággá alakulása óta felgyorsult.A 100%-os városi tulajdonban lévő intézmény működését és fejlesztését alapvetően Debrecen önkormányzata finanszírozza.A fejlődés jelentős állomása volt az 1994-ben elkészült első átfogó fejlesztési terv, mely során az eredeti terület 3,4 ha-ról 7,4 hektárra bővült.
A kert fejlesztésének jövőjét a vidámparki tartalék területek biztosítják, lehetővé téve a középtávú fejlesztések tervezését is. 
1994-től a teljes terület természetvédelmi oltalom alatt áll és a területet díszítő 341 növényfajával egyre inkább betölti a növénykerti feladatokat is.
A szakmai munka színvonalának emelkedését és az állománygyarapodás gazdagodását eredményezte a szakmai szervezetek munkájába való bekapcsolódás: az intézmény 1979-től alapító tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének. 1994-től teljes jogú tagja a kontinens legrangosabb szakmai szervezetének az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének.

Az állat- és növénykert, valamint a vidámpark jegyárai 

2015. április 25., szombat
Márk

Infobox

Nagyerdei Kulturpark

4032 Debrecen
Ady Endre út 1.

Tel.:
06/52-310-065, 06/52-413-515

E-mail:
kulturpark@zoodebrecen.hu

Honlap
: www.zoodebrecen.hu