Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debreceni állatkert és vidámpark

2015. május 20., szerda

A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott kert már több mint fél évszázada várja látogatóit. A Nagyerdei Kultúrpark 2013-ban ünnepelte alapításának 55. évfordulóját.


Csalogató vonzerő

Az első magyar vidéki állatkert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdő életébe. Az alapítás kori kicsiny terület ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 165 fajának mintegy 1500 példányát. Napjainkban az állatkertek egyre inkább bárkaszerepet töltenek be az élővilág megőrzésében, így alapvető feladatuk, hogy méltó módon mutassák be Földünk ezernyi csodáját, értékét.Az állatkertek szerepe az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott. Új feladatoknak és kihívásoknak kellett megfelelniük: távoli tájak élővilágának élményszerű bemutatása mellett kiemelkedő szerepet kapott a természet sokszínűsége megőrzésének segítése.
Megújult és izgalmas feladatoknak megvalósítására törekszik az önálló szakterületté vált zoopedagógia. Kicsik és nagyok számára az önálló felfedezések élményét, az állatvilág a természet titkaiba történő bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát is megismerhetik a résztvevők az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, a vetélkedőkön és a jeles napok rendezvényein.
Napjaink látogatói egy dinamikusan átalakuló kert új élőhely-típusú bemutatóit láthatják. Ezek a bemutatók már természetközeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik és az itt élő fajok számára a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak. A debreceni kert első lakói 1958-ban Budapestről és Varsóból érkeztek. Az alapításkori 3,4 hektáron kezdetben elsősorban a hazai élővilág emlőseit és madarait ismerhette meg a látogató.


Gazdag állatállomány

A következő évtizedekben az állatállomány folyamatosan gyarapodott, ezzel párhuzamosan nőtt a látogatottság. A folyamatos fejlesztések eredményeként elkészültek az oroszlánok, tigrisek, papagájok, díszrécék, tevék, futómadarak, apellák új kifutói. Közkedvelt az állatsimogató és számos állandó program várja a kicsiket és nagyokat. Az állatetetések mellett népszerű a Katta-sétány, ahol a gyűrűsfarkú makik birodalmába engedik be a látogatókat, hogy a lehető legközelebbről figyelhessék meg a makikat az emberek – és természetesen fordítva. Hiszen az állatok is nagyon érdeklődőek és élvezik, hogy mindig történik valami a kifutójukban.A másik közkedvelt program a pingvinséta. Delila és Ambrózia, a két kis pingvinfióka minden nap elindul felfedezni az állatkertet a látogatók legnagyobb örömére. Izgatottan várják, hogy elindulhassanak körútjukra, majd a park ösvényein totyogva élvezik a szabadságot. Lassan bővül a csapat – az új tojásokból kikelő kispingvinek is csatlakoznak a sétához.
A kert területi bővítésével lehetővé vált egy-egy nagyobb állatföldrajzi régió bemutatása:elkészült az Afrika-röpde és a zsiráfház. Számos új fajjal gazdagodott a kert: fehér kezű gibbonok elsőként alapítottak az országban eredményesen gyarapodó családot. A nílusi vízilópár Linda és Szigfrid lánya alapító vezérnősténnyé nőtte ki magát az amerikai San Diegó-i Disneylandben.Megújuló értékek

A vidéki kertek sorában elsőként megnyíló park széles összefogással a debreceniek társadalmi munkájával épült. Az alapítói szándék szerint az 1960-ban létrejött Ludas Matyi vidámparkkal, a mellette lévő stadionnal és a közeli gyógyfürdővel a városközeli kedvelt Nagyerdőben széles körű szabadidős programokat kínált a látogatóknak.Az Állat- és Növénykert megújulása 2000-től a Nagyerdei Kultúrpark Közhasznú Társasággá alakulása óta felgyorsult. A 100%-os városi tulajdonban lévő intézmény működését és fejlesztését alapvetően Debrecen önkormányzata finanszírozza. A fejlődés jelentős állomása volt az 1994-ben elkészült első átfogó fejlesztési terv, mely során az eredeti terület 3,4 hektárról 7,4 hektárra bővült. 1994-től a teljes terület természetvédelmi oltalom alatt áll és a területet díszítő 600 növényfajával színpompás látványt nyújt az állatok között.
A szakmai munka színvonalának emelkedését és az állománygyarapodás gazdagodását eredményezte a szakmai szervezetek munkájába való bekapcsolódás: az intézmény 1979-től alapító tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének. 1994-től teljes jogú tagja a kontinens legrangosabb szakmai szervezetének az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének.Vidámpark

Az állatkerthez 1961-ben csatolták hozzá a vidámparkot, amely az ország egyetlen vidéki vidámparkja. A két terület közötti átjárhatóság sok lehetőséget kínál programok szempontjából, hiszen változatossága nagyon egyedivé varázsolja a helyszínt. A vidámparki játékok között megbúvó állatkifutók különleges hangulatot biztosítanak a kikapcsolódáshoz, a családok előszeretettel töltenek el itt hosszú órákat a zöld környezetben.

Elérhetőségek
http://www.zoodebrecen.hu/
https://www.facebook.com/debreceniallatkert

Az állat- és növénykert, valamint a vidámpark jegyárai 

Térkép

Nyitvatartás

2017. július 23., vasárnap
Lenke

Infobox

Nagyerdei Kulturpark

4032 Debrecen
Ady Endre út 1.

Tel.:
06/52-310-065, 06/52-413-515

E-mail:
kulturpark@zoodebrecen.hu

Honlap
: www.zoodebrecen.hu