Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

A projekt hírei

2012. február 2., csütörtök

Arany és a Toldi nyomában

Forrás
: www.debrecen.hu 
Megjelenés időpontja: 2011. április 26.

Az a magyar, aki nem látja Nagyszalontát, olyan, mint az arab, aki soha nem megy el Mekkába – idézte a mondást Török László, a település polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyet Pajna Zoltánnal, a cívisváros gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterével tartott meg 2011. április 26-án a debreceni városházán. 

Debrecen önkormányzata 237.452,50 eurónyi, Nagyszalontáé pedig 250.850,60 eurós támogatást nyert el a - Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési program 2007-2013 keretében megvalósyuló - „Kulturális örökség megőrzése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén” (HURO/0901/192/2.1.3) című projektben.
Ennek az a célja, hogy feltárja és erősítse a két település közötti, kulturális turizmus lehetőségeit, ugyanakkor olyan, közös turisztikai termékek jöjjenek létre, melyek Arany János nevéhez és munkásságához kapcsolódnak – ismertette Pajna Zoltán alpolgármester. Mindezek mellett a tervek megvalósítása azt is szolgálja, hogy partnerség épüljön a két város turisztikai szolgáltatói között, valamint, hogy erősödjenek és bővüljenek a határ menti kapcsolatok.
A „Társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határ menti térségben,” Tevékenységi terület 2.1.3. Turizmusfejlesztés – kis léptékű befektetések turisztikai látványosságokba, turisztikai infrastruktúrákba című program révén megvalósítandó projektre több mint 130 millió forintnyi támogatást kapott Debrecen és Nagyszalonta. Ezáltal Debrecen egyebek mellett közös – középtávú – turisztikai stratégiát készít, kulturális (interaktív városnéző) kalandjáték készül, Arany János-kiállítás lesz a Kölcsey Központban, interaktív Toldi-panoptikum épül a Nagyerdei Kultúrparkban, továbbá nagyváradi, aradi és temesvári szakkiállításokon is részt vesz a cívisváros.
Nagyszalonta június első hétvégéjén Arany János-fesztivált rendez, ugyanakkor kaland- és internetes játékok is készülnek (melyek a Toldihoz és kulturális örökségi helyszínekhez kapcsolódnak). Debrecenhez hasonlóan, Nagyszalonta is érintőképernyős terminállal felszerelt, mobil információs pontot helyez üzembe. Ezek mellett a két város közös projektelemeket is megvalósít – ilyen a települések népszerűsítése az országos médiában, a tematikus és kulturális útvonalak és kiadványok létrehozása, valamint az is, hogy együtt szerepelnek a brüsszeli Open Days című eseményen, amely az Észak-alföldi régió ottani képviseletének programja lesz.
Török László azt is elmondta, hogy mivel náluk még gyerekcipőben jár a turizmus, a mostani együttműködés a nagytestvér és a kistestvér találkozásának is tekinthető. A 18 hónap alatt megvalósítandó projektnek nemcsak a látogatószám növelése a célja, hanem az is, hogy minél több fiatal vegyen részt a programokban. Az ütemezés alapján a középtávú turisztikai stratégia az idei III. negyedévben készül el. A kalandjátékot és az Arany János-vándorkiállítást a IV. negyedévben adják át, a Balladák háza nevű panoptikum pedig 2012 elején születhet meg. 

http://portal.debrecen.hu/hirek/helyi/aranyesatoldinyomaban_kozeletihirek.html

Sajtóanyag és programterv (.pdf)Arany János turizmus Debrecenben

Forrás: www.turizmusonline.hu
Megjelenés időpontja: 2011. április 26.

Arany János szülővárosa, a romániai Nagyszalonta és a költő iskolavárosa, Debrecen közös kulturális-turisztikai programsorozattal mutatja be a régió értékeit. 

Debrecen és Nagyszalonta ezzel a közös projekttel terjeszti ki a kultúra területére intenzív gazdasági kapcsolatait - hangsúlyozta Pajna Zoltán, a cívisváros alpolgármestere a projektet bemutató keddi debreceni sajtótájékoztatón. Mint mondta, a több mint 130 millió forintból megvalósuló kulturális-turisztikai program vezérfonala Arany János életútja lesz.   
Pajna Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra által motivált utazásoknál az épített örökségen és a kulturális eseményeken túl egyre hangsúlyosabb az irodalmi turizmus, egyre vonzóbbak a szerzők életének helyszíneihez és eseményeihez kapcsolódó túrák.   
A magyar-román határon átnyúló együttműködési program kereteiből nyert összeget a kiírásnak megfelelően új szolgáltatások megvalósítására fogják felhasználni. Ezek között lesznek városnéző játékok, létrehoznak egy Arany János életét bemutató kiállítást, valamint egy interaktív panoptikumot is a Toldi alapján.    
Török László, Nagyszalonta polgármestere beszámolt arról, hogy a városban június első hétvégéjén Arany János-fesztivált rendeznek, de készítenek internetes játékokat és többnyelvű kiadványokat is.    
Hozzátette: városuk turizmusa még gyerekcipőben jár, de nem lehetett kérdéses, hogy annak hangsúlyos eleme Nagyszalonta szülöttének, Arany Jánosnak az életútja lesz.    
Mint arra Pajna Zoltán rámutatott, Debrecen és Nagyszalonta a jövőben igyekszik turizmusát összehangolni, a két település iskolái és más szervezetei egymáshoz szerveznek majd utazásokat, a turistákat pedig az utazási kiállításokon való közös megjelenéssel és kiadványokkal igyekeznek idecsábítani. 

(forrás: MTI)

http://www.turizmusonline.hu/cikk/arany_janos_turizmus_debrecenben# Nagyszalonta és Debrecen közös turisztikai lehetőségeinek feltárása

Forrás: www.haon.hu
Megjelenés időpontja: 2011. április 26.

Debrecen. Nagyszalonta és Debrecen közös turisztikai lehetőségeinek feltárása, erősítése a célja annak a projektnek, melyre együtt mintegy fél milló eurót nyert a két város.

http://www.haon.hu/nagyszalonta-es-debrecen-kozos-turisztikai-lehetosegeinek-feltarasa/news-20110426-06542617?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+haon%2Fmegye+%28Hajd%C3%BA+Online+Megyei+h%C3%ADrek%29 130 millió Debrecennek és Nagyszalontának

Forrás: http://www.hajdupress.hu
Megjelenés időpontja: 2011. április 26.

Több mint 130 millió forintot nyert Debrecen és Nagyszalonta a Cooltoura elnevezésű turisztikai és kulturális projektnek köszönhetően. 

A pénz fele-fele arányban oszlik meg a két város között – jelentették be kedden egy közös sajtótájékoztatón. A programban részében kulturális útvonalakat alakítanak ki, illetve a turisztikai vásárokon együtt vesznek részt és mutatkoznak be a városok. A projekt fő eleme Arany János nevéhez kapcsolódik, aki Nagyszalontán született és a Debreceni Református Kollégiumban tanult. Nagyszalontán megrendeznek egy, a költőhöz kapcsolódó on-line játékot. Debrecenben pedig a Toldi egy-egy jelenete elevenedik meg az interaktív panoptikumban.

http://www.hajdupress.hu/?cikk=592Cool Toura – Arany János nyomában 

Forrás: Debrecen Televízió (szerkesztoseg@dtv.hu), www.dehir.hu
Megjelenés időpontja: 2011. április 26.

Városnéző kalandjáték a fiataloknak, interaktív panoptikum építése a Nagyerdőn és egymás turisztikai értékeinek bemutatása. Többek között ezeket tartalmazza a Cool Toura elnevezésű turisztikai projekt amelyet Nagyszalonta és Debrecen közösen dolgoz ki a következő másfél évben. 

Török László, Nagyszalonta polgármestere és Pajna Zoltán alpolgármester a keddi tájékoztatón ismertették a projekt részleteit. A program célja a két település közötti kulturális és turisztikai együttműködés kialakítása és olyan közös turisztikai attrakciók létrehozása melyek középpontjában a mindkét városhoz kötődő Arany János áll. A turisztikai programokra 130 millió forintos európai uniós támogatást nyert Nagyszalonta és Debrecen, amelyet fele-fele arányban használnak fel.

http://www.dehir.hu/eletmod/utazas/2011/04/26/161942/cool-toura-arany-janos-nyomaban/

Videó: http://www.dehir.hu/musor-archivum?view=1|1027 Összefogás Debrecen és Nagyszalonta kulturális turizmusának fejlesztéséért

Forrás: www.turizmus.com
Megjelenés időpontja: 2011. április 27.

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Kulturális örökség megőrzése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén” (HURO/0901/192/2.1.3) című projektben összesen 505 920 euró támogatást nyert Debrecen és Nagyszalonta város önkormányzata, melyből Debrecen 237.452,50 euró, Nagyszalonta pedig  250.850,60 euró támogatást kapott. 

A projekt témája a két település közti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, megerősítése, közös turisztikai termékek kialakítása, amelynek főbb elemei Arany János nevéhez, munkásságához kapcsolódnak.
A kultúra által motivált utazások többségében a városok épített öröksége és a kulturális események képezik a legfőbb vonzerőt. A városlátogatások során a legnépszerűbb tevékenységek a műemlékek és múzeumok felkeresése, a városnéző körút, az adott település „hangulatának megtapasztalása”, a helyi gasztronómia megismerése.
Az irodalmi turizmus, mely nagy múltra tekint vissza, s napjainkban sokadik virágzását éli, különösen Európában népszerű, melynek alapja a kultúra iránti érdeklődés: bizonyos szerzők életéhez, helyszínekhez és eseményekhez kapcsolódó túrák a klasszikusoktól korunk sikerkönyvéig. Ezek a helyszínek már nem kizárólag történelmi helyszínek, vagy szerzők szülőhelyei, hanem olyan szórakoztató és kulturális színterek, melyeket kifejezetten a turisták számára alkottak, vagy bővítettek ki. A látogatások nemcsak a műveltséget, tájékozottságot növelik, hanem élményt, izgalmat is nyújtanak, s az értelem mellett fokozottan hatnak az érzelmekre is.
A projekt célja Debrecen és Nagyszalonta közti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, közös kulturális turisztikai termék kialakítása, partnerség építés a két város turisztikai szolgáltatói körében, határmenti kapcsolatok erősítése, bővítése. A több mint 130 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló projektben új turisztikai attrakciók és termékek kerülnek kialakításra.
A projekt főbb elemei között szerepel egyebek mellett Arany János Toldi c. műve kapcsán interaktív panoptikum kialakítása Debrecenben, információs érintőképernyős terminál beszerzése, kulturális kalandjáték létrehozása, turisztikai kiállításokon történő megjelenés, tematikus, kulturális útvonalak kialakítása, kiadványok készítése, film és reklámspot készül a két város turisztikai attrakcióiról. A projekt megvalósítás időtartama: 18 hónap.

http://turizmus.com/cikk/index/%C3%96sszefog%C3%A1s%20Debrecen%20%C3%A9s%20Nagyszalonta%20kultur%C3%A1lis%20turizmus%C3%A1nak%20fejleszt%C3%A9s%C3%A9%C3%A9rt Arany nyomdokaiban: Debrecen - Szalonta

Forrás: polusonline.blogspot.com
Megjelenés időpontja: 2011. április

Arany János szülővárosa, a romániai Nagyszalonta és a költő iskolavárosa, Debrecen közös kulturális-turisztikai programsorozattal mutatja be a régió értékeit. 

A magyar-román határon átnyúló együttműködési program kereteiből nyert összeget a kiírásnak megfelelően új szolgáltatások megvalósítására fogják felhasználni. Ezek között lesznek városnéző játékok, létrehoznak egy Arany János életét bemutató kiállítást, valamint egy interaktív panoptikumot is a Toldi alapján.
Debrecen és Nagyszalonta a jövőben igyekszik turizmusát összehangolni, a két település iskolái és más szervezetei egymáshoz szerveznek majd utazásokat, a turistákat pedig az utazási kiállításokon való közös megjelenéssel és kiadványokkal igyekeznek idecsábítani - nyilatkozta Pajna Zoltán a cívisváros alpolgármestere.
Török László, Nagyszalonta polgármestere beszámolt arról, hogy a partiumi városban június első hétvégéjén Arany János-fesztivált rendeznek, de készítenek internetes játékokat és többnyelvű kiadványokat is.

http://polusonline.blogspot.com/2011/04/arany-nyomdokaiba-debrecen-szalonta.html Debrecen és Nagyszalonta: Félmillió euró turisztikára

Forrás: www.debon.hu

Nagyszalonta és Debrecen közös turisztikai lehetőségeinek feltárása, erősítése a célja annak a projektnek, melyre együtt mintegy fél milló eurót nyert a két város. 

2010 végétől 2012 májusig a két város többek között közös középtávú turisztikai stratégiát, reklámfilmet és kiadványokat készít, utazási vásárokon együtt jelenik meg. A programok kiemelt témája Arany János és művei. Hiszen ő az a költő, aki összeköti a két várost. Nagyszalontán egyébként a turizmus még gyerekcipőben jár, az ott felhalmozott kulturális kincsek bemutatásában rejlő lehetőségek  igen kiaknázatlanok. Debrecen 237.452,50, Nagyszalonta 250.850,60 euró összegű támogatást kapott, a cívisváros 5 százaléknyi (12.500 euró) önrésszel járul hozzá a projekthez.

http://www.debon.hu/debrecen/debrecen-es-nagyszalonta-felmillio-euro-turisztikaraArany János összeköti Debrecent és Nagyszalontát

Forrás: www.civishir.hu
Megjelenés időpontja: 2011. április 28.

Debrecen – Arany János szülővárosa, a romániai Nagyszalonta és a költő iskolavárosa, Debrecen közös kulturális-turisztikai programsorozattal mutatja be a régió értékeit.

Debrecen és Nagyszalonta ezzel a közös projekttel terjeszti ki a kultúra területére intenzív gazdasági kapcsolatait - hangsúlyozta Pajna Zoltán, a cívisváros alpolgármestere. Mint mondta, a több mint 130 millió forintból megvalósuló kulturális-turisztikai program vezérfonala Arany János életútja lesz. Pajna Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra által motivált utazásoknál az épített örökségen és a kulturális eseményeken túl egyre hangsúlyosabb az irodalmi turizmus, egyre vonzóbbak a szerzők életének helyszíneihez és eseményeihez kapcsolódó túrák.
A magyar-román határon átnyúló együttműködési program kereteiből nyert összeget a kiírásnak megfelelően új szolgáltatások megvalósítására fogják felhasználni. Ezek között lesznek városnéző játékok, létrehoznak egy Arany János életét bemutató kiállítást, valamint egy interaktív panoptikumot is a Toldi alapján.
Török László, Nagyszalonta polgármestere beszámolt arról, hogy a partiumi városban június első hétvégéjén Arany János-fesztivált rendeznek, de készítenek internetes játékokat és többnyelvű kiadványokat is. Városuk turizmusa még gyerekcipőben jár, de nem lehetett kérdéses, hogy annak hangsúlyos eleme Nagyszalonta szülöttének, Arany Jánosnak az életútja lesz.
Mint arra Pajna Zoltán rámutatott, Debrecen és Nagyszalonta a jövőben igyekszik turizmusát összehangolni, a két település iskolái és más szervezetei egymáshoz szerveznek majd utazásokat, a turistákat pedig az utazási kiállításokon való közös megjelenéssel és kiadványokkal igyekeznek idecsábítani.

http://civishir.hu/kultura/arany-janos-osszekoti-debrecent-es-nagyszalontat/0428115057  Interaktív irodalmi turizmus Debrecenben és Nagyszalontán  

Forrás: OrientPress Hírügynökség, www.orientpress.hu
Megjelenés időpontja: 2011. április 28.

Interaktív panoptikum, online játék, városnéző kalandtúra: 130 millió forintot nyert a kulturális turizmus fejlesztésére Nagyszalonta és Debrecen. A két város közösen korszerűsíti azokat az épületeket, amelyekhez Arany János több szállal kötődik.

Interaktív panoptikum, on-line játék és városnéző kalandtúra. 130 millió forintot nyert a kulturális-irodalmi turizmus fejlesztésére Arany János szülővárosa, Nagyszalonta, és Debrecen, ahol a költő a diákéveit töltötte. A programban a két város közösen korszerűsíti azokat az épületeket, amelyekhez Arany több szállal kötődik.
Török László, Nagyszalonta polgármestere azt mondja, az idegenforgalomra, ezen belül pedig a leginkább a fiatalokat célzó kulturális turizmusra eddig nemigen jutott pénz, mert azt a város fenntartása elviszi, most azonban megnyílt a lehetőség közelebb hozni Arany Jánost az olvasástól egyre messzebb kerülő generációhoz.
A projekt egyik leglátványosabb eleme egyébként a debreceni balladás ház, egy panoptikum lesz, ahol interaktív módon lehet majd bekapcsolódni az Arany János-i történetekbe, Nagyszalontán pedig az „irodalomturistákat” egy fejhallgatós GPS-rendszer segíti tájékozódni a nagyszalontai nevezetességek között - adta hírül a közrádió.

http://www.orientpress.hu/82400/RSS


 
Arany János életútja köré építenek

Forrás: www.kultura.hu
Megjelenés időpontja: 2011. április 28.

Arany János szülővárosa, a romániai Nagyszalonta és a költő iskolavárosa, Debrecen közös kulturális-turisztikai programsorozattal mutatja be a régió értékeit.

(MTI) - Debrecen és Nagyszalonta ezzel a közös projekttel terjeszti ki a kultúra területére intenzív gazdasági kapcsolatait - hangsúlyozta Pajna Zoltán, a cívisváros alpolgármestere. Mint mondta, a több mint 130 millió forintból megvalósuló kulturális-turisztikai program vezérfonala Arany János életútja lesz. Pajna Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra által motivált utazásoknál az épített örökségen és a kulturális eseményeken túl egyre hangsúlyosabb az irodalmi turizmus, egyre vonzóbbak a szerzők életének helyszíneihez és eseményeihez kapcsolódó túrák.
A magyar-román határon átnyúló együttműködési program kereteiből nyert összeget a kiírásnak megfelelően új szolgáltatások megvalósítására fogják felhasználni. Ezek között lesznek városnéző játékok, létrehoznak egy Arany János életét bemutató kiállítást, valamint egy interaktív panoptikumot is a Toldi alapján.
Török László, Nagyszalonta polgármestere beszámolt arról, hogy a partiumi városban június első hétvégéjén Arany János-fesztivált rendeznek, de készítenek internetes játékokat és többnyelvű kiadványokat is. Városuk turizmusa még gyerekcipőben jár, de nem lehetett kérdéses, hogy annak hangsúlyos eleme Nagyszalonta szülöttének, Arany Jánosnak az életútja lesz.   
Mint arra Pajna Zoltán rámutatott, Debrecen és Nagyszalonta a jövőben igyekszik turizmusát összehangolni, a két település iskolái és más szervezetei egymáshoz szerveznek majd utazásokat, a turistákat pedig az utazási kiállításokon való közös megjelenéssel és kiadványokkal igyekeznek idecsábítani.

http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=312535 Az irodalmi turizmusra épít Arany János szülővárosa

Forrás: Magyar Rádió
Megjelenés időpontja: 2011. április. 28.

Interaktív panoptikum, online játék, városnéző kalandtúra: 130 millió forintot nyert a kulturális turizmus fejlesztésére Nagyszalonta és Debrecen. 

Interaktív panoptikum, on-line játék és városnéző kalandtúra. 130 millió forintot nyert a kulturális-irodalmi turizmus fejlesztésére Arany János szülővárosa, Nagyszalonta, és Debrecen, ahol a költő a diákéveit töltötte. A programban a két város közösen korszerűsíti azokat az épületeket, amelyekhez Arany több szállal kötődik.
Török László, Nagyszalonta polgármestere azt mondja, az idegenforgalomra, ezen belül pedig a leginkább a fiatalokat célzó kulturális turizmusra eddig nemigen jutott pénz, mert azt a város fenntartása elviszi, most azonban megnyílt a lehetőség közelebb hozni Arany Jánost az olvasástól egyre messzebb kerülő generációhoz.
A projekt egyik leglátványosabb eleme egyébként a debreceni balladás ház, egy panoptikum lesz, ahol interaktív módon lehet majd bekapcsolódni az Arany János-i történetekbe, Nagyszalontán pedig az „irodalomturistákat” egy fejhallgatós GPS-rendszer segíti tájékozódni a nagyszalontai nevezetességek között.

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/kultura/az-irodalmi-turizmusra-epit-arany-janos-szulovarosa.html?print=1 


 
Arany túra indul!

Forrás: www.nagyszalontai-hirhatar.hu
Megjelenés időpontja: 2011 május 1.

CoolTourA Arany túra indul! Másfél éves, számos érdekes programot tömörítő projekt hivatalos megnyitójára került sor április 26-án Debrecenben.
 
Az uniós támogatást Nagyszalonta és Debrecen közösen pályázta és nyerte meg, a tervezett tevékenységek összekötője pedig Arany János, aki mindkét településen éveket töltött egykoron. A szülőváros, mely útjára bocsátotta, s a kollégiumi város, mely költővé érlelte a szépreményű fiatalembert, most közös erővel lép a kulturális turizmus útjára.
Nagyszalontán március másodikán, Arany születésének évfordulóján tartották a projektindító konferenciát, Debrecen városában pár nappal ezelőtt vette kezdetét hivatalosan a CoolTourA.
A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló, CoolTourA fantázianéven futó projekt összesen 505.920 eurós támogatást nyert, ebből Nagyszalonta 250.850,60 eurót költhet a kulturális rendezvényekre, míg Debrecen város 237.452,50 euró felett rendelkezhet a turizmusfejlesztés – kis léptékű befektetések turisztikai látványosságokba elnevezésű program keretében.
Az elkövetkező másfél évben több, érdekes program várja majd a két település lakosságát. A legközelebbi az Arany Napok, mely június 3-4-5-én zajlik majd Nagyszalontán. Közben szórólapok, városismertető kiadványok készülnek, melyekkel turisztikai vásárokban jelenik meg a két település. Készül egy on-line játék, a Toldi alapján, lesz kalandtúra irodalmi ihletéssel. Nagyszalontán információs turisztikai központ kialakítása szerepel a tervek között, Debrecenben Balladás ház elnevezéssel panoptikum készül (Arany műveinek viaszbáb-szereplőivel) és kidolgozzák a két település turisztikai stratégiáját, sorolta Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere.

Költő az legyen, mi népe

A két települést Arany János rokonítja – mondta a nyitó konferencián Török László polgármester – s úgy jövünk Debrecenbe, mint a kistestvér a nagytestvérhez. Ez nem csak a lakosság számarányát tekintve igaz, de a turisztika terén is gyermekcipőben jár Nagyszalonta.  A lehetőség adott számunkra, de még nincs kiaknázva. Ez a most induló projekt sebességbe teheti a várost. Emellett arra is lehetőséget ad a program, hogy minél több fiatalt az irodalom felé fordítsunk. Ezért készül virtuálisjáték, kalandjáték a programok között. Azt is el kell mondanom, Arany János is mindig arra törekedett, hogy a nép nyelvén szóljon olvasóihoz, s megkedveltesse az irodalmat az átlagemberekkel. Tudott tény róla, hogy azon töprengett, hogyan tudna akár ponyvaregényekben is megjelenni, hogy még több emberhez eljuthasson a szava...

http://www.nagyszalontai-hirhatar.hu/hirek/arany-tura-indul 


 
Forrás: Hajdú-bihari Napló
Megjelenés időpontja: 2011. június 24.
V. Katonadalok Fesztiválja

Forrás: Irány Debrecen
Megjelenés időpontja: 2011. július 7.

Az V. Katonadalok Fesztiválja 2011. július 7-én, csütörtökön délelőtt 9 órakor kezdődik a Kossuth laktanya sportcsarnokában.

A rendezvényen 28 hazai énekkar mellett színpadra lépnek a nagyszalontai Magyar Nyugdíjasok is. A program a tervek szerint 16 óra körül ér véget.
Az V. Katonadalok Fesztiválja civilek számára is megtekinthető:
az érdeklődők a Kossuth laktanya (Füredi út felőli) 1. kapuján kérhetnek ideiglenes belépőt.

http://www.facebook.com/event.php?eid=238327222853777 Debrecen adott otthont az V. Nemzetközi Katonadalok Fesztiválnak

Forrás: www.haon.hu
Megjelenés időpontja: 2011. július 7.

A főként nyugdíjasokból álló dalárdák vetélkedésére a romániai Nagyszalontáról és Nagyváradról is érkeztek résztvevők. 25 településről csaknem 600 énekes vett részt a nemes vetélkedésben.

http://www.haon.hu/debrecen/debrecen-adott-otthont-az-v-nemzetkozi-katonadalok-fesztivalnak/1731278 

Forrás: Hajdú-bihari napló
Megjelenés időpontja: 2011. július 8.
Forrás: Hajdú-bihari Napló
Megjelenés időpontja: 2011. augusztus 25.

 


Forrás: Hajdú-bihari Napló
Megjelenés időpontja: 2012. január 10.

Arany-évek

Forrás: Alfold TV
Megjelenés időpontja: 2012.január 27.

Arany János emlékiállítás látható mától Debrecenben, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban. A tárlat a cívisváros és Nagyszalonta együttműködése révén valósult meg: ez a két helyszín ugyanis Arany életében kitüntetett szereppel bírt.

http://www.alfoldtv.hu?id=10705&q=q...mikor bekukkant Debrecenbe...

Forrás: www.debrecen.hu
Megjelenés időpontja: 2012. január 27.

Arany János emlékkiállítás nyílt Debrecen és Nagyszalonta együttműködése keretében 2012. január 27-én a debreceni Medgyessy Múzeumban. A tárlat január 28. és február 10. között látogatható.

Debrecen és Nagyszalonta (Románia) önkormányzatai közösen nyújtottak be pályázatot a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, 2. prioritás (Társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határmenti térségben), 2.1. alprioritás (Határon átnyúló üzleti együttműködés támogatása), 2.1.3. tevékenységi területére (Turizmusfejlesztés). A Kulturális örökség megőrzése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén (HURO/0901/192/2.1.3) című projekt keretében összesen 505 920 euró támogatást nyert Debrecen és Nagyszalonta város önkormányzata, melyből Debrecen 237.452,50 euró, Nagyszalonta pedig 250.850,60 euró összegű támogatást kapott. A projekt témája a két település közti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, megerősítése, közös turisztikai termékek kialakítása, melyeknek főbb elemei Arany János nevéhez, munkásságához kapcsolódnak. A projekt keretében valósul meg az Arany János emlékkiállítás Debrecenben.
Nagyszalonta és Debrecen: két város, amely Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. A később hírnevessé lett diák a nagyszalontai iskolából került a debreceni Református Kollégiumba, ahonnan útja aztán visszavezetett szülőhelyére.
A két város együttműködése révén megvalósult Arany János emlékkiállítás a debreceni tanulóévekhez, a szalontai jegyzői lakhoz, majd az életút végéhez kapcsolódó tárgyakkal idézi meg Arany János alakját. Mindehhez a költő egyik műve, a Bolond Istók adja a képzeletbeli keretet. Mivelhogy Bolond Istóknak egész életében nem volt más kívánsága, mint hogy meglássa Debrecent. Bár oda végül is csak bekukkantott…
A kiállításon szereplő kollégiumi jegyzőkönyvek nem csak száraz hivatalossággal tanúskodnak Arany János debreceni diákéveiről, hanem az is kiderül belőlük, mikor mulasztott a leckében, s miféle fegyelmi kihágást csinált. A színház iránt Debrecenben szárnyra kapott csillapíthatatlan érdeklődését pedig egy eredeti színlap jelzi. A nagyszalontai szobabelső Arany János másodjegyzői éveit eredeti bizonyságlevelekkel és verskéziratokkal, valamint használati tárgyakkal illusztrálja. A kiállításon több olyan eredeti tárgy szerepel, melyeket Arany János személyesen is kézbe vett. Látható itt sétabotja, kalapja, ruhafogasa, vagy éppen a Petőfi Sándortól kapott három részes kávéfőző szerkezet ránk maradt két darabja. Így a látogató lelki szemei előtt akár a békésen együtt kávézgató költők is megjelenhetnek. Arany János kései esztendeit pedig az az íróasztal idézi, melyen az Őszikék versciklus költeményei is születtek, s látható a tárlaton versei egy kiadásának egyik első nyomtatott példánya is. Látható a kiállításon az az eredeti fotel is, melyben ülve 1882. október 22-én délben a 65 esztendős Arany János elhunyt.
A január 27-i hivatalos megnyitón Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere többek közt kiemelte: Nyugat-Európában a kulturális turizmus már virágzó ágazata az irodalmi turizmus, mely az élményeket ismeretek átadásával ötvözi. Debrecent és Nagyszalontát Arany János személye fűzi a legszorosabban össze, így egyértelmű volt, hogy a költő személye legyen a két város körös turisztikai programjának középpontjában. Bár a mostani értékes tárlat időszaki kiállítás, a projekt keretében egy olyan bemutató – a „Toldi-panoptikum” – is megvalósul, amely hosszú távon, folyamatosan látogatható lesz. Az alpolgármester bemutatta a projekt keretében létrehozott két emléktárgyat is: a Toldi Miklós-féle, Buda felé utat mutató rudat, a „szörnyű vendégoldalt” mintázó tollat, s az „Arany-tallért”, mely korong belsejében egy korunkra jellemző eszköz, egy pen drive rejtezik.
Török László, Nagyszalonta polgármestere köszöntőjében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a tárlaton látható, Arany Jánoshoz kapcsolódó tárgyak az egész magyarság örökségét képezik, s a költő által képviselt irodalmi hagyományokat minden magyar fiatalnak át kell adni, lakozzanak akár a szalontai Csonkatorony, vagy a debreceni Nagytemplom környékén is. Arany Jánoson kívül felhívta a figyelmet Nagyszalonta más nagy szülötteire – Sinka István költőre, Zilahi Lajos íróra, Kulin György csillagászra – is, akik miatt szintén érdemes ellátogatni a partiumi városba.
A megnyitó keretében Dánielisz Endre, a nagyszalontai helytörténészek doyenje tartott élményszámba menő, anekdotákkal is megtűzdelt rövid előadást Arany János életének a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó epizódjairól, Keczán Mariann irodalomtörténész pedig bemutatta a tárlatot. Áchim Tibor tárogatójátékkal színesítette a programot, s játéka előtt külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a „Serkenj fel, kegyes nép...” kezdetű népdalt 1916-ban Kodály Zoltán mint nagyszalontai dallamot jegyezte fel.
A megynitó záróakkordjaként Pajana Zoltán és Török László leleplezte Uzonyi Ferenc festőművész Arany-protréját, melyet az alkotó a városnak ajándékozott.      
A kiállításon látható múzeális tárgyak debreceni közgyűjteményekből (a Déri Múzeum irodalmi tára; a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának múzeuma, kézirat-, illetve levéltára; a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár), valamint a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból kerültek a válogatásba, s most először láthatóak együtt.
A tárlat 2012. január 28. és február 10. között a debreceni Medgyessy Múzeum (Péterfia utca 28.) kiállítótermében, keddtől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között tekinthető meg.
Arany János emlékestet is láthatnak az érdeklődők: Sudár Annamária és a Misztrál együttes előadásában a Toldi estéje című irodalmi műsort tekinthetik meg a kiállításhoz kapcsolódóan 2012. február 2-án 17.00 órai kezdettel.
Mindezen felül a gyerekek és a fiatalok játékos múzeumpedagógia foglalkozás keretében is megismerkedhetnek Arany János munkásságával. Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta: máris szép számmal jelentkeztek iskolai csoportok.
A kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó programok ingyenesen látogathatók. 

További információ a kiállítás kapcsán: 
Keczán Mariann irodalomtörténész
Telefon: 06-20-918-1177

Információ a pályázat kapcsán:
Tóth-Megyesi Enikő,
Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Telefon: 06-52-511-590

Nagyszalonta honlapja

http://portal.debrecen.hu/hirek/helyi/aranyjanoskiallitas_kozeletihirek.htmlArany János bekukkant Debrecenbe

Forrás: www.civishir.hu
Megjelenés időpontja: 2012 január 27.

Debrecen – „… mikor bekukkant Debrecenbe” – Arany János Debrecen és Nagyszalonta kapujában címmel kiállítás nyílik január 27-én 14 órakor a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs Művészeti Galériájában.
 
Köszöntőt mond Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere, Török László, Nagyszalonta polgármestere, Pósánné Rácz Annamária, a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőhelyettese, Lakner Lajos, megyei múzeumigazgató és Chiriac Aurel professzor, a Nagyváradi Körösök Múzeum menedzsere. A kiállítást nagyszalontai Dánielisz Endre helytörténész nyitja meg. Bemutatják Uzonyi Ferenc festőművész Arany János portréja című alkotását.

http://civishir.hu/kultura/arany-janos-bekukkant-debrecenbe/0127090011Arany emléke Debrecent és Nagyszalontát is összeköti

Forrás: www.dehir.hu
Megjelenés időpontja: 2012 január 27.

Debrecen – Kéziratok és személyes tárgyak elevenítik fel Arany János debreceni éveit a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum legújabb kiállításán. A tárlat Debrecen és Nagyszalonta együttműködésében nyílt. A cél a két település irodalmi turizmusának fellendítése. 

A kiállításon az érdeklődők megtudhatják, hogyan nézett ki Arany János szobája, amikor Debrecenben tanult. Láthatják azt az íróasztalt, amelyen az Őszikék versciklus költeményeit írta,  sőt még az a fotel is szerepel a tárlaton, amelyben az író elhunyt. Ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel találkozhatnak a látogatók a Nagyszalontán született költőről szóló kiállításon a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban. 

- A tárlaton főleg kéziratokkal illusztráltuk Arany János debreceni diákkorát, illetve a Petőfivel való barátságához kapcsolódóan verseket tettünk a második kiállítótérbe – mondta el Keczán Mariann muzeológus.
A kiállítás Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként nyílt. Török László, Nagyszalonta polgármestere szerint a tárlat sokat jelent a partiumi magyaroknak.
 
- A nagyszalontai magyarság számára mindenképpen éltető erővel bír az, hogy a kálvinista Róma, Debrecen városa együttműködik Nagyszalontával, éppen ezért túlmutat mindazon a találkozón, amit megélhetünk itt. Azt hiszem, egy hosszú távú együttműködés, a magyar nemzet együttműködésének egy fontos pillére ez a mai nap – hallhattuk Török Lászlót, Nagyszalonta polgármesterét. 

Az együttműködési program célja többek között Debrecen és Nagyszalonta turizmusának fejlesztése.
- Az irodalmi turizmust is fejlesztjük, s azt gondoljuk, a kiállítás első lépés ebből a szempontból. Igyekszünk a kínálatunkat szélesíteni, és természetesen mind a két város azt szeretné, hogy megnőjön a látogatottsága a turisták által – magyarázza Pajna Zoltán alpolgármester. 

A kiállítást február 10-éig láthatják az érdeklődők. A két település együttműködése ezután is folytatódik, májustól például Toldi panoptikum várja az érdeklődőket a vidámpark elvarázsolt kastélyában.

http://www.dehir.hu/debrecen/arany-emleke-debrecent-es-nagyszalontat-is-osszekoti/2012/01/27/ Arany János emlékkiállítás Debrecenben

Forrás: HAON
Megjelenés időpontja: 2012 január 27. Debrecen – “… mikor bekukkant Debrecenbe” – Arany János Debrecen és Nagyszalonta kapujában címmel nyílt emlékkiállítás január 27-én a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs Művészeti Galériájában.
Dánielisz Endre nagyszalontai helytörténész, Arany-kutató nyitotta meg a tárlatot, amelyen bemutatták Uzonyi Ferenc festőművész az íróról készített portréját.
HBN

http://www.haon.hu/arany-janos-emlekkiallitas-debrecenben/1893326?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+haon%2Fmegye+%28Hajd%C3%BA+Online+Megyei+h%C3%ADrek%29 Arany a Medgyessyben

Forrás: hajdupress
Megjelenés időpontja: 2012. január 27.

Arany János emlékiállítás látható péntektől Debrecenben, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban. 

A tárlat a cívisváros és Nagyszalonta együttműködése révén valósult meg: ez a két helyszín ugyanis Arany életében kitüntetett szereppel bírt. A kiállítás a Bolond Istók fikciós keretébe ágyazottan mutatja be azt a folyamatot, amely a kalandvágyó Arany magára találásához és önismeretéhez vezet. A kiállított kollégiumi jegyzőkönyvek nemcsak hitelesítik Arany debreceni diákéveit, hanem utalnak leckemulasztásaira, kihágására, színház iránti érdeklődését pedig eredeti színlap jelzi. A tárlat február 10-ig látható a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.

http://www.hajdupress.hu/?cikk=12932Mikor bekukkant Debrecenbe... - Arany János emlékkiállítás - belföldi hírek - Debrecen 
 
Forrás: UTAZZITTHON.HU
Megjelenés időpontja: 2012. január 27.

Arany János emlékkiállítást rendeznek 2012. január 28. és február 10. között Debrecenben.
Nagyszalonta és Debrecen kitüntetett szereppel bírt Arany János életében. A később hírnevessé lett diák a nagyszalontai iskolából került a debreceni Református Kollégiumba, ahonnan útja aztán visszavezetett szülőhelyére.
A két város együttműködése révén megvalósult Arany János emlékkiállítás a debreceni tanulóévekhez, a szalontai jegyzői lakhoz, majd az életút végéhez kapcsolódó tárgyakkal idézi meg Arany János alakját. Mindehhez a költő egyik műve, a Bolond Istók adja a képzeletbeli keretet. Mivelhogy Bolond Istóknak egész életében nem volt más kívánsága, mint hogy meglássa Debrecent. Bár oda végül is csak bekukkantott..
A kiállításon látható muzeális tárgyak debreceni közgyűjteményekből, valamint a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból kerültek a kiállítás anyagába, s most először láthatóak együtt.
A kiállítás 2012. január 28. és február 10. között a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállítótermében, keddtől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között tekinthető meg.

http://www.utazzitthon.hu/mikor-bekukkant-debrecenbe-arany-janos-emlekkiallitas-debrecen.html Déri Múzeum - Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum
"...mikor bekukkant Debrecenbe" - Arany János Debrecen és Nagyszalonta kapujában - Emlékkiállítás
 

Forrás: MUSEUM.HU
Megjelenés időpontja: 2012. január 27.

A tárlat megvalósítására Debrecen és Nagyszalonta önkormányzatai közösen adtak be pályázatot, mellyel a két település közti kulturális turizmus lehetőségeit igyekeznek feltárni és egyben megerősíteni. A muzeális tárgyak debreceni közgyűjteményekből (a Déri Múzeum irodalmi tára; a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának múzeuma, kézirat-, illetve levéltára; a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár), valamint a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból kerültek a kiállítás anyagába, s most először láthatóak együtt.
A tárlaton szereplő kollégiumi jegyzőkönyvek nem csak száraz hivatalossággal tanúskodnak Arany János debreceni diákéveiről, hanem az is kiderül belőlük, mikor mulasztott a leckében, s miféle fegyelmi kihágást csinált. A színház iránt Debrecenben szárnyra kapott csillapíthatatlan érdeklődését pedig egy eredeti színlap jelzi. 
A nagyszalontai szobabelső Arany János másodjegyzői éveit eredeti bizonyságlevelekkel és verskéziratokkal, valamint használati tárgyakkal illusztrálja. A kiállításon több olyan eredeti tárgy szerepel, melyeket Arany János személyesen is kézbe vett. Látható itt botja, kalapja, ruhafogasa, vagy éppen a Petőfi Sándortól kapott három részes kávéfőző szerkezet ránk maradt két darabja. Így a látogató lelki szemei előtt akár a békésen együtt kávézgató költők is megjelenhetnek. 
Arany János kései esztendeit pedig az az íróasztal idézi, melyen az Őszikék versciklus költeményei születtek, s látható a tárlaton versei egy kiadásának egyik első nyomtatott példánya is.

http://www.museum.hu/museum/temporary_en.php?IDT=11157&ID=388 Arany János-emlékkiállítás Debrecenben

Forrás: Pólus Online
Megjelenés időpontja: 2012. január 27.

Arany János személyes tárgyait mutatja be a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban pénteken megnyílt "...mikor bekukkant Debrecenbe..." című emlékkiállítás, amelyen az érdeklődők a költő íróasztala, tintatartója, írómappája, kalapja és levelei mellett azt a fotelt is láthatják, amelyben meghalt.
Az Arany János Debrecen és Nagyszalonta kapujában alcímű tárlat megnyitója kapcsán Török László, Nagyszalonta polgármestere hangsúlyozta: Nagyszalonta és Debrecen Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. Emlékeztetett arra, hogy a később híressé lett diák a nagyszalontai iskolából került a debreceni Református Kollégiumba, ahonnan útja ismét visszavezetett szülőhelyére.
Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere hozzátette: a két várost összeköti a közös múlt Arany életében. A mostani kiállítás az egyik első lépés Debrecen és Nagyszalonta kulturális együttműködésében, a települések közötti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárásában, a közös turisztikai termékek kialakításában. Megemlítette, hogy a kiállításhoz kapcsolódva február 2-án Toldi estéje címmel irodalmi műsort tekinthetnek meg az érdeklődők Debrecenben.
A megnyitón Dánielisz Endre nagyszalontai helytörténész szenvedélyes hangú előadásban mutatta be a kiállításnak a szalontai Arany Emlékmúzeumból érkezett darabjait, legtöbbjükhöz egy-egy fennmaradt anekdotát is kapcsolva. A február 10-ig megtekinthető tárlat anyagát a nagyszalontai mellett a debreceni Déri Múzeum, a Református Kollégium Nagykönyvtára, a Tiszántúli Református Egyházkerület levéltára, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatták. 

http://polusonline.blogspot.hu/2011/01/arany-janos-emlekkiallitas-debrecenben.html Forrás: Hajdú-bihari Napló
Megjelenés időpontja: 2012. január 28.
Arany János-emlékkiállítás Debrecenben

Forrás: www.kultura.hu
Megjelenés időpontja: 2012. január 28.

Arany János személyes tárgyait mutatja be a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban pénteken megnyílt "...mikor bekukkant Debrecenbe..." című emlékkiállítás, amelyen az érdeklődők a költő íróasztala, tintatartója, írómappája, kalapja és levelei mellett azt a fotelt is láthatják, amelyben meghalt.

(MTI) - Az Arany János Debrecen és Nagyszalonta kapujában alcímű tárlat megnyitója kapcsán Török László, Nagyszalonta polgármestere hangsúlyozta: Nagyszalonta és Debrecen Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. Emlékeztetett arra, hogy a később híressé lett diák a nagyszalontai iskolából került a debreceni Református Kollégiumba, ahonnan útja ismét visszavezetett szülőhelyére.
 
Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere hozzátette: a két várost összeköti a közös múlt Arany életében. A mostani kiállítás az egyik első lépés Debrecen és Nagyszalonta kulturális együttműködésében, a települések közötti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárásában, a közös turisztikai termékek kialakításában. Megemlítette, hogy a kiállításhoz kapcsolódva február 2-án Toldi estéje címmel irodalmi műsort tekinthetnek meg az érdeklődők Debrecenben.
 
A megnyitón Dánielisz Endre nagyszalontai helytörténész szenvedélyes hangú előadásban mutatta be a kiállításnak a szalontai Arany Emlékmúzeumból érkezett darabjait, legtöbbjükhöz egy-egy fennmaradt anekdotát is kapcsolva. A február 10-ig megtekinthető tárlat anyagát a nagyszalontai mellett a debreceni Déri Múzeum, a Református Kollégium Nagykönyvtára, a Tiszántúli Református Egyházkerület levéltára, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatták.

http://kultura.hu/main.php?folderID=887&ctag=articlelist&iid=1&articleID=322116 Arany János emlékkiállítás
Személyes tárgyak


Forrás: Max FM Rádió
Megjelenés időpontja: 2012. január 28.

Arany János személyes tárgyait mutatja be a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban megnyílt emlékkiállítás, amelyen az érdeklődők a költő íróasztala, tintatartója, írómappája, kalapja és levelei mellett azt a fotelt is láthatják, amelyben meghalt.
Az Arany János Debrecen és Nagyszalonta kapujában alcímű tárlat megnyitója kapcsán Török László, Nagyszalonta polgármestere hangsúlyozta: Nagyszalonta és Debrecen Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. Emlékeztetett arra.
Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere hozzátette: a két várost összeköti a közös múlt Arany életében.
A február 10-ig megtekinthető tárlat anyagát a nagyszalontai mellett a debreceni Déri Múzeum, a Református Kollégium Nagykönyvtára, a Tiszántúli Református Egyházkerület levéltára, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatták.

Forrás: mti - Dátum: 2012-01-28 10:31:41

http://hirek.maxfm.hu/news.php?id=00080260&cat=1Arany János-Emlékkiállítás Debrecenben


Forrás: CULTICON.HU
Megjelenés időpontja: 2012. január 28.

Arany János személyes tárgyait mutatja be a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban pénteken megnyílt “…mikor bekukkant Debrecenbe…” című emlékkiállítás, amelyen az érdeklődők a költő íróasztala, tintatartója, írómappája, kalapja és levelei mellett azt a fotelt is láthatják, amelyben meghalt.
Az Arany János Debrecen és Nagyszalonta kapujában alcímű tárlat megnyitója kapcsán Török László, Nagyszalonta polgármestere hangsúlyozta: Nagyszalonta és Debrecen Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. Emlékeztetett arra, hogy a később híressé lett diák a nagyszalontai iskolából került a debreceni Református Kollégiumba, ahonnan útja ismét visszavezetett szülőhelyére.
Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere hozzátette: a két várost összeköti a közös múlt Arany életében. A mostani kiállítás az egyik első lépés Debrecen és Nagyszalonta kulturális együttműködésében, a települések közötti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárásában, a közös turisztikai termékek kialakításában.
Megemlítette, hogy a kiállításhoz kapcsolódva február 2-án Toldi estéje címmel irodalmi műsort tekinthetnek meg az érdeklődők Debrecenben.
A megnyitón Dánielisz Endre nagyszalontai helytörténész szenvedélyes hangú előadásban mutatta be a kiállításnak a szalontai Arany Emlékmúzeumból érkezett darabjait, legtöbbjükhöz egy-egy fennmaradt anekdotát is kapcsolva.
A február 10-ig megtekinthető tárlat anyagát a nagyszalontai mellett a debreceni Déri Múzeum, a Református Kollégium Nagykönyvtára, a Tiszántúli Református Egyházkerület levéltára, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatták. 

Forrás: MTI 

http://culticon.hu/2012/01/28/arany-janos-emlekkiallitas-debrecenben/Mikor bekukkant Debrecenbe...

Forrás: www.turizmusonline.hu
Megjelenés időpontja: 2012. január 30.

Arany János emlékkiállítást rendeznek 2012. január 28. és február 10. között Debrecenben. 

Nagyszalonta és Debrecen: két város, amely Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. A később hírnevessé lett diák a nagyszalontai iskolából került a debreceni Református Kollégiumba, ahonnan útja aztán visszavezetett szülőhelyére.
Debrecen és Nagyszalonta (Románia) önkormányzatai közösen nyújtottak be pályázatot a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, 2. prioritás (Társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határmenti térségben), 2.1. alprioritás (Határon átnyúló üzleti együttműködés támogatása), 2.1.3. tevékenységi területére (Turizmusfejlesztés). A Kulturális örökség megőrzése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén (HURO/0901/192/2.1.3) című projekt keretében összesen 505.920 euró támogatást nyert Debrecen és Nagyszalonta város önkormányzata, melyből Debrecen 237.452,50 euró, Nagyszalonta pedig 250.850,60 euró összegű támogatást kapott. A projekt témája a két település közti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, megerősítése, közös turisztikai termékek kialakítása, melyeknek főbb elemei Arany János nevéhez, munkásságához kapcsolódnak. A projekt keretében valósul meg az Arany János emlékkiállítás Debrecenben.
A két város együttműködése révén megvalósult Arany János emlékkiállítás a debreceni tanulóévekhez, a szalontai jegyzői lakhoz, majd az életút végéhez kapcsolódó tárgyakkal idézi meg Arany János alakját. Mindehhez a költő egyik műve, a Bolond Istók adja a képzeletbeli keretet. Mivelhogy Bolond Istóknak egész életében nem volt más kívánsága, mint hogy meglássa Debrecent. Bár oda végül is csak bekukkantott…
A kiállításon látható múzeális tárgyak debreceni közgyűjteményekből (a Déri Múzeum irodalmi tára; a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának múzeuma, kézirat-, illetve levéltára; a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár), valamint a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból kerültek a kiállítás anyagába, s most először láthatóak együtt.
A kiállítás 2012. január 28. és február 10. között a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum (Péterfia utca 28.) kiállítótermében, keddtől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között tekinthető meg.

http://www.turizmusonline.hu/cikk/mikor_bekukkant_debrecenbe# A nagy író útbaejti Debrecent

Forrás: www.programstart.hu
Megjelenés időpontja: 2012. január 31.

Arany János életútja Debrecenhez is kapcsolódik 

„Mikor bekukkant Debrecenbe” címmel nyílt Arany János-kiállítás Debrecenben. 

A kiállítás a Bolond Istók fikciós keretébe ágyazottan mutatja be azt a folyamatot, amely a kalandvágyó Arany magára találásához és önismeretéhez vezet.

http://www.programstart.hu/index2.php?show=hirek568


Mikor bekukkant Debrecenbe”-Arany János-kiállítás

2012.01.28. - 2012.04.01.

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum -  
Nagyszalonta és Debrecen: két város, amely Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. Előbbi a szülőváros jogán, utóbbi a keresés helyszíneként.
A kiállítás a Bolond Istók fikciós keretébe ágyazottan mutatja be azt a folyamatot, amely a kalandvágyó Arany magára találásához és önismeretéhez vezet. A két, részint a debreceni tanulóévekhez, és a kollégiumhoz, részint a nagyszalontai jegyzői lakhoz kapcsolható Arany-kép nem jellegében, hanem tónusában/hangsúlyaiban más, hiszen a 16 éves gyermek kalandvágya és a fiatal férfi családjától elvezető útjai között az egyéni életcél megléte alapján tehető különbség.
A kiállított kollégiumi jegyzőkönyvek nemcsak hitelesítik Arany debreceni diákéveit, hanem utalnak leckemulasztásaira, kihágására, színház iránti érdeklődését pedig eredeti színlap jelzi. Összetettebb képet mutat a nagyszalontai szobabelső, a megtalált boldogság szimbolikus szigete, ahol jut menedék az újszülött keresztfiúnak, Petőfi Zoltánnak, s a napi hivatali teendők mellett van lehetőség az elmélyülésre. Arany másodjegyzői éveit részben eredeti bizonyságlevelek és verskéziratok, részben használati tárgyai illusztrálják. Előbbiek debreceni közgyűjteményekből (Déri Múzeum Irodalmi Tára, DRK Nagykönyvtár Múzeuma, Kézirat-, illetve Levéltára, Hajdú- Bihar megyei Levéltár), utóbbiak a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból vándoroltak a kiállításba.

http://www.programstart.hu/Kiállítások/„Mikor%20bekukkant%20Debrecenbe”-Arany%20János-kiállítás/3451Arany emlékkiállítás Debrecenben

Forrás: www.nepszava.hu
Megjelenés időpontja: 2012. január 31.

Arany János életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílt Debrecenben egy határokon átnyúló projekt keretében.

Egy nagyszabású projekt keretében, Arany Jánosról szóló emlékkiállítás nyílt Debrecenben a napokban, melynek témája a két település közti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, megerősítése, közös turisztikai termékek kialakítása, melyeknek főbb elemei Arany János nevéhez, munkásságához kapcsolódnak.

A kiállításon látható muzeális tárgyak debreceni közgyűjteményekből (a Déri Múzeum irodalmi tára; a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának múzeuma, kézirat-, illetve levéltára; a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár), valamint a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból kerültek a kiállítás anyagába, s most először láthatóak együtt.

Nagyszalonta és Debrecen: két város, amely Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. A később hírnevessé lett diák a nagyszalontai iskolából került a debreceni Református Kollégiumba, ahonnan útja aztán visszavezetett szülőhelyére.

A kiállítás 2012. január 28. és február 10. között a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum (Péterfia utca 28.) kiállítótermében, keddtől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között tekinthető meg.
Zamody Gábor idegenforgalmi szakértő

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=516138#null Arany emlékkiállítás Debrecenben

Forrás: Népszava
Megjelenés időpontja: 2012. január 31.

Arany János életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílt Debrecenben egy határokon átnyúló projekt keretében.

http://www.netriport.hu/belfold/cikk/?id=1051588Irodalmi előadások az Arany-kiállításon

Forrás: Dehir.hu
Megjelenés időpontja: 2012. február 01.

Debrecen – Az Arany Jánosról szóló személyes tartalmú kiállításhoz egy héten belül két irodalmi rendezvényt is társítanak a szervezők. 

Kéziratok és személyes tárgyak elevenítik fel Arany János debreceni éveit a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum legújabb kiállításán. A tárlat Debrecen és Nagyszalonta együttműködésében nyílt, s a rendezvény célja, hogy fellendítsék a két település irodalmi turizmusát.
A kiállításhoz kapcsolódóan február 2-án Toldi estéje címmel irodalmi műsort láthatnak majd az emlékmúzeumba látogatók. Az eseményen Sudár Annamária és a Misztrál együttes előadásában élvezhetik az érdeklődők Arany János művét. A rendezvény csütörtökön délután 17 órakor kezdődik a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.
A tárlathoz egy másik irodalmi előadás is kapcsolódik, egy héttel később, február 9-én az író Bolond Istók című művének sajátos prezentálását tartják ugyancsak az emlékmúzeumban. A délután öt órakor kezdődő „képmutogatós” rendezvényen a Csokonai Színház művésze, Vranyecz Artúr valamint Béke Csaba lantművész lesznek a házigazdák.

http://www.dehir.hu/kultura/irodalmi-eloadasok-az-arany-kiallitason/2012/02/01/ Irodalmi estek az Arany János emlékkiállításon

Forrás: www.kultura.hu
Megjelenés időpontja: 2012. február 2.

Irodalmi esteket rendeznek februárban az Arany János emlékkiállításhoz kapcsolódóan a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.

Nagyszalonta és Debrecen: két város, amely Arany János életében egyaránt kitüntetett szereppel bírt. Előbbi a szülőváros jogán, utóbbi a keresés helyszíneként.
A kiállítás a Bolond Istók fikciós keretébe ágyazottan mutatja be azt a folyamatot, amely a kalandvágyó Arany magára találásához és önismeretéhez vezet. A két, részint a debreceni tanulóévekhez és a kollégiumhoz, részint a nagyszalontai jegyzői lakhoz kapcsolható Arany-kép nem jellegében, hanem tónusában/hangsúlyaiban más, hiszen a 16 éves gyermek kalandvágya és a fiatal férfi családjától elvezető útjai között az egyéni életcél megléte alapján tehető különbség.

A kiállított kollégiumi jegyzőkönyvek nemcsak hitelesítik Arany debreceni diákéveit, hanem utalnak leckemulasztásaira, kihágására, színház iránti érdeklődését pedig eredeti színlap jelzi. Összetettebb képet mutat a nagyszalontai szobabelső, a megtalált boldogság szimbolikus szigete, ahol jut menedék az újszülött keresztfiúnak, Petőfi Zoltánnak, s a napi hivatali teendők mellett van lehetőség az elmélyülésre. Arany másodjegyzői éveit részben eredeti bizonyságlevelek és verskéziratok, részben használati tárgyai illusztrálják. Előbbiek debreceni közgyűjteményekből (Déri Múzeum Irodalmi Tára, DRK Nagykönyvtár Múzeuma, Kézirat-, illetve Levéltára, Hajdú- Bihar megyei Levéltár), utóbbiak a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból vándoroltak a kiállításba.
 
A tárlathoz kapcsolódóan február 2-án Toldi estéje címmel irodalmi műsort rendeznek Sudár Annamária és a Misztrál együttes előadásában. Február 9-én Vranyecz Artúr színművész és Béke Csaba lantművész tart "képmutogató" előadást (Bolond Istók).

http://kultura.hu/main.php?folderID=887&ctag=articlelist&iid=1&articleID=322222 A projekt a debreceni Utazás és Szabadidő 2012 kiállításon

Forrás:
www.debrecen.hu
Megjelenés időpontja: 2012. március 23.Debrecen önkormányzata 12 négyzetméteres standdal vesz részt az Utazás és Szabadidő 2012 elnevezésű turisztikai kiállításon és vásáron 2012. március 23-25. között a debreceni Kölcsey Központban. A standon Debrecen turisztikai kínálatának bemutatása mellett a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Kulturális örökség megőrzése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén” (HURO/0901/192/2.1.3) című projekt keretében készült anyagokat, kiadványokat is megismerhetik a látogatók.
http://portal.debrecen.hu/hirek/helyi/megnyiltakiallitasesvasar_kozeletihirek.htmlForrás: Vasárnapi Napló
Megjelenés időpontja: 2012. május 20. 

Szalontai Napok 2011 és Arany Fesztivál

A Debrecen és Nagyszalonta részvételével zajló CoolTourA – A kulturális örökség megőrzése és értékesítése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén című projekt részeként Arany János Fesztivált rendeznek 2011. június 3. és 5. között Nagyszalontán. A fesztivál a május 31-től június 5-ig zajló Szalontai Napok 2011 rendezvénysorozat része. Ez utóbbi keretében június 2-án helyi idő szerint 20.00 órakor Uzonyi Ferenc debreceni festőművész tárlata nyílik meg az Arany Palotában (Szabadság tér 4.), míg június 4-én az Arany Fesztiválon helyi idő szerint 9.00 és 14.00 óra között irodalmi és ügyességi vetélkedőt rendeznek nagyszalontai és debreceni diákok részvételével.

A játék két részből áll: irodalmi és ügyességi versenyből, melyen 30-30 diák teszi próbára magát. Mindkét csoportban vannak nagyszalontaiak és debreceniek egyaránt, tehát nem egymás ellen játszik a két város csapata. 

A irodalmi vetélkedő egy a városon átvezető kalandtúra, mely során a résztvevők szórakoztató formában ismerkednek meg Nagyszalonta jelenével és múltjával. Közben a Múzeumkertben a másik 30 fős csoport ügyességi Toldi-játékban vesz részt. 

A vetélkedő irodalmi „próbáit” magyartanárok állították össze, melyhez a szervezők megadták a gyerekek számára a kötelező olvasmányokat: Arany János Ágnes asszony, Mátyás anyja, Zács Klára, Szondi két apródja, A walesi bárdok, Hídavatás, Tetemre hívás, Tengerihántás, Vörös Rébék című balladáit és a Toldit ajánlott ismerni. 

A Nagyszalontára utazó diákcsapatot a debreceni Ady Endre Gimnázium két osztályának összesen 46 (osztályonként 23) diákja alkotja, akiket osztályfőnökeik kísérnek. A 9.a az iskola hatosztályos képzésű, egyik legjobb tanulmányi átlagú osztálya, a 10.c pedig az öt évfolyamos magyar-angol két tanítási nyelvű képzésben részt vevő osztály. A fiatalok nagy lelkesedéssel készülnek a játékra a megadott olvasmányok alapján. A diákok péntektől vasárnapig három napot töltenek Nagyszalontán, mely idő alatt részt vesznek az Arany Fesztivál és az ezzel párhuzamosan zajló Szalontai Napok rendezvényein.

A Szalontai Napok 2011, azon belül pedig az Arany Fesztivál részletes programja a www.salonta.net internetes honlap magyar nyelvű verziójában az Aktualitások programpontban található.Végéhez közelít a CoolTourA 2012-05-22Nagyszalontai Hírhatár Online

Másfél évvel ezelőtt vette kezdetét a CoolToura fantázianevet viselő, uniós támogatású projekt. A Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Kulturális örökség megőrzése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén” (HURO/0901/192/2.1.3) című projektben összesen 488 303 euró támogatást nyert Nagyszalonta és Debrecen város önkormányzata, melyből Debrecen 237 452, Nagyszalonta pedig 250 850 euró támogatást kapott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával valósul meg. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határ mentén élőket, magánembereket és gazdasági szereplőket egyaránt. 

A projekt témája a két település közötti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, megerősítése, kiállítások és szórólapok kivitelezése, melyek főbb elemei Arany János nevéhez, munkásságához kapcsolódnak. A kultúra által motivált utazások többségében a városok épített öröksége jeleni a vonzerőt. A turisták felkeresik a múzeumokat, műemlékeket, városnéző körúton vesznek részt, az adott település hangulatát is megtapasztalják.  

A debreceni látnivalókkal romániai sajtósok is megismerkedhettek, az egész napos látogatás során végigjárták a debreceni Arany-út állomásait – a város azon pontjait, melyek a költő személyéhez köthetők. Az útvonal a belvárosban kezdődik, és a Nagyerdőn ér véget, ahol az Arany szobor mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a termál és élményfürdőt, a csónakázót, az állatkertet. 

Szintén a CooltourA projekt része a debreceni panoptikum – viaszbáb-múzeum – melyet a napokban avat fel a település, Nagyszalontán pedig a napokban készül az Információs iroda a Toldi napközi mellett, a városközpontban. 

http://nagyszalontai-hirhatar.ro/hirek/vegehez-kozelit-a-cooltoura Lezárult Debrecen és Nagyszalonta közös kulturális és turisztikai projektje 

Debrecen, 2012. május 25., péntek (MTI) - Elsősorban Arany János élete és munkássága köré szerveződött Debrecen és a költő szülővárosa, a romániai Nagyszalonta egyéves, közös turisztikai és örökségvédelmi projektje, amellyel egy hosszabb együttműködés alapjait szeretnék letenni a két város vezetői. 

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere a Cooltoura elnevezésű program pénteki debreceni záró sajtótájékoztatóján elmondta: Arany János szülővárosa és a költő későbbi iskolavárosa csak profitálhat a 488 ezer eurós, uniós finanszírozású projektből.

Elmondása szerint az irodalmi turizmus, vagyis a bizonyos szerzők életéhez és műveik helyszíneihez kapcsolódó utazások ismét népszerűek Európában, ilyen értékekben pedig a Nagyszalonta és Debrecen is bővelkedik.

Az elmúlt egy évről szólva kiemelte az Arany-emlékkiállítást a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban, valamint a Toldi Panoptikumot, amelyet vasárnap nyitnak meg a debreceni vidámparkban. Ezeken túl számos utazást szerveztek iskolásoknak egymás városaiba azzal a céllal, hogy "közelebb hozzák egymáshoz a szomszédokat".

Népszerű volt az a kulturális interaktív kalandjáték, amelynek során Nagyszalontán és Debrecenben egy-egy történet részesévé válva fedezték fel a résztvevők a két várost. Az elmúlt egy évben a két város közösen jelent meg turisztikai kiállításokon, készültek közös kiadványok, filmek és reklámspotok is - mondta el Pajna Zoltán.

Török László, Nagyszalonta polgármestere úgy fogalmazott: "az a magyar, aki legalább egyszer nem megy el Nagyszalontára, olyan, mint a muzulmán, aki nem megy el élete során Mekkába". A Debrecennel fennálló kapcsolataikat a szakmai mellett emberinek és barátinak nevezte, egyben szorgalmazta a határ két oldalán élők kapcsolatépítésének folytatását.

Másfél évvel ezelőtt vette kezdetét a CoolToura fantázianevet viselő, uniós támogatású projekt. A Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Kulturális örökség megőrzése turisztikai és üzleti határon átnyúló együttműködés révén” (HURO/0901/192/2.1.3) című projektben összesen 488 303 euró támogatást nyert Nagyszalonta és Debrecen város önkormányzata, melyből Debrecen 237 452, Nagyszalonta pedig 250 850 euró támogatást kapott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával valósul meg. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határ mentén élőket, magánembereket és gazdasági szereplőket egyaránt. 

A projekt témája a két település közötti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, megerősítése, kiállítások és szórólapok kivitelezése, melyek főbb elemei Arany János nevéhez, munkásságához kapcsolódnak. A kultúra által motivált utazások többségében a városok épített öröksége jeleni a vonzerőt. A turisták felkeresik a múzeumokat, műemlékeket, városnéző körúton vesznek részt, az adott település hangulatát is megtapasztalják.  

A debreceni látnivalókkal romániai sajtósok is megismerkedhettek, az egész napos látogatás során végigjárták a debreceni Arany-út állomásait – a város azon pontjait, melyek a költő személyéhez köthetők. Az útvonal a belvárosban kezdődik, és a Nagyerdőn ér véget, ahol az Arany szobor mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a termál és élményfürdőt, a csónakázót, az állatkertet. 

Szintén a CooltourA projekt része a debreceni panoptikum – viaszbáb-múzeum – melyet a napokban avat fel a település, Nagyszalontán pedig a napokban készül az Információs iroda a Toldi napközi mellett, a városközpontban. Lezárult Debrecen és Nagyszalonta közös kulturális és turisztikai projektje 

Forrás: www.szebbjovo.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 25. 

Elsősorban Arany János élete és munkássága köré szerveződött Debrecen és a költő szülővárosa, a romániai Nagyszalonta egyéves, közös turisztikai és örökségvédelmi projektje, amellyel egy hosszabb együttműködés alapjait szeretnék letenni a két város vezetői. 

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere a Cooltoura elnevezésű program pénteki debreceni záró sajtótájékoztatóján elmondta: Arany János szülővárosa és a költő későbbi iskolavárosa csak profitálhat a 488 ezer eurós, uniós finanszírozású projektből. 

Elmondása szerint az irodalmi turizmus, vagyis a bizonyos szerzők életéhez és műveik helyszíneihez kapcsolódó utazások ismét népszerűek Európában, ilyen értékekben pedig a Nagyszalonta és Debrecen is bővelkedik. 

Az elmúlt egy évről szólva kiemelte az Arany-emlékkiállítást a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban, valamint a Toldi Panoptikumot, amelyet vasárnap nyitnak meg a debreceni vidámparkban. Ezeken túl számos utazást szerveztek iskolásoknak egymás városaiba azzal a céllal, hogy "közelebb hozzák egymáshoz a szomszédokat". 

Népszerű volt az a kulturális interaktív kalandjáték, amelynek során Nagyszalontán és Debrecenben egy-egy történet részesévé válva fedezték fel a résztvevők a két várost. Az elmúlt egy évben a két város közösen jelent meg turisztikai kiállításokon, készültek közös kiadványok, filmek és reklámspotok is - mondta el Pajna Zoltán. 

Török László, Nagyszalonta polgármestere úgy fogalmazott: "az a magyar, aki legalább egyszer nem megy el Nagyszalontára, olyan, mint a muzulmán, aki nem megy el élete során Mekkába". A Debrecennel fennálló kapcsolataikat a szakmai mellett emberinek és barátinak nevezte, egyben szorgalmazta a határ két oldalán élők kapcsolatépítésének folytatását. 

MTI - szebbjovo.hu 

http://www.skytravel.hu/hirek/toldi-panoptikum-a-debreceni-vidamparkban A cseh vitézt is legyőzhetjük a Toldi panoptikumban

Forrás: www.haon.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 25. Debrecen – Korszerű látványelemek és élethű figurák segítségével elevenítik fel Toldi Miklós kalandjait a nagyerdei kultúrpark elvarázsolt kastélyában vasárnap nyíló panoptikumban.

A főhős a látogatók szeme előtt „hajítja el” a malomkövet, a vállalkozó kedvűek pedig egy virtuális játék segítségével megküzdhetnek a cseh vitézzel, köszönhetően annak a projektnek mely közös román-magyar együttműködéssel jött létre. 

HBN 

http://www.haon.hu/a-cseh-vitezt-is-legyozhetjuk/1990616?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+haon%2Fmegye+%28Hajd%C3%BA+Online+Megyei+h%C3%ADrek%29 Arany Jánossal erősítik a szomszédságot

Forrás:
www.mno.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 25.

Elsősorban Arany János élete és munkássága köré szerveződött Debrecen és a költő szülővárosa, a romániai Nagyszalonta egyéves, közös turisztikai és örökségvédelmi projektje, amellyel egy hosszabb együttműködés alapjait szeretnék letenni a két város vezetői.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere a Cooltoura elnevezésű program pénteki debreceni záró sajtótájékoztatóján elmondta: Arany János szülővárosa és a költő későbbi iskolavárosa csak profitálhat a 488 ezer eurós, uniós finanszírozású projektből.

Elmondása szerint az irodalmi turizmus, vagyis a bizonyos szerzők életéhez és műveik helyszíneihez kapcsolódó utazások ismét népszerűek Európában, ilyen értékekben pedig Nagyszalonta és Debrecen is bővelkedik. Az elmúlt egy évről szólva kiemelte az Arany-emlékkiállítást a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban, valamint a Toldi Panoptikumot, amelyet vasárnap nyitnak meg a debreceni vidámparkban. Ezeken túl számos utazást szerveztek iskolásoknak egymás városaiba azzal a céllal, hogy „közelebb hozzák egymáshoz a szomszédokat”.

Népszerű volt az a kulturális interaktív kalandjáték, amelynek során Nagyszalontán és Debrecenben egy-egy történet részesévé válva fedezték fel a résztvevők a két várost. Az elmúlt egy évben a két város közösen jelent meg turisztikai kiállításokon, készültek közös kiadványok, filmek és reklámspotok is – mondta el Pajna Zoltán. Török László, Nagyszalonta polgármestere úgy fogalmazott: „az a magyar, aki legalább egyszer nem megy el Nagyszalontára, olyan, mint a muzulmán, aki nem megy el élete során Mekkába”. A Debrecennel fennálló kapcsolataikat a szakmai mellett emberinek és barátinak nevezte, egyben szorgalmazta a határ két oldalán élők kapcsolatépítésének folytatását.

http://mno.hu/grund/arany-projekt-1078665 Lezárult Debrecen és Nagyszalonta közös kulturális és turisztikai projektje

Forrás: www.kultura.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 25.

Elsősorban Arany János élete és munkássága köré szerveződött Debrecen és a költő szülővárosa, a romániai Nagyszalonta egyéves, közös turisztikai és örökségvédelmi projektje, amellyel egy hosszabb együttműködés alapjait szeretnék letenni a két város vezetői.

(MTI) Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere a Cooltoura elnevezésű program pénteki debreceni záró sajtótájékoztatóján elmondta: Arany János szülővárosa és a költő későbbi iskolavárosa csak profitálhat a 488 ezer eurós, uniós finanszírozású projektből.
 
Elmondása szerint az irodalmi turizmus, vagyis a bizonyos szerzők életéhez és műveik helyszíneihez kapcsolódó utazások ismét népszerűek Európában, ilyen értékekben pedig a Nagyszalonta és Debrecen is bővelkedik.
 
Az elmúlt egy évről szólva kiemelte az Arany-emlékkiállítást a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban, valamint a Toldi Panoptikumot, amelyet vasárnap nyitnak meg a debreceni vidámparkban. Ezeken túl számos utazást szerveztek iskolásoknak egymás városaiba azzal a céllal, hogy "közelebb hozzák egymáshoz a szomszédokat". 

Népszerű volt az a kulturális interaktív kalandjáték, amelynek során Nagyszalontán és Debrecenben egy-egy történet részesévé válva fedezték fel a résztvevők a két várost. Az elmúlt egy évben a két város közösen jelent meg turisztikai kiállításokon, készültek közös kiadványok, filmek és reklámspotok is – mondta el Pajna Zoltán. 

Török László, Nagyszalonta polgármestere úgy fogalmazott: "az a magyar, aki legalább egyszer nem megy el Nagyszalontára, olyan, mint a muzulmán, aki nem megy el élete során Mekkába". A Debrecennel fennálló kapcsolataikat a szakmai mellett emberinek és barátinak nevezte, egyben szorgalmazta a határ két oldalán élők kapcsolatépítésének folytatását.

http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=326607 Példás összefogás 488 ezer euróból!

Forrás: www.hajdupress.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 25.

A kulturális turizmus fejlesztése érdekében fogott össze Nagyszalonta és Debrecen. Egy uniós pályázatnak köszönhetően mintegy 488 ezer euróból mindkét városban hajtottak végre olyan beruházásokat, amelyeket Arany János élete és a Toldi-ballada köré építettek fel.

Diákéveit pedig Debrecenben töltötte Arany János. Ezért esett rá a választás, hogy az ő életútjának és műveinek bemutatásával fejlesszék majd a két város kulturális turizmusát. Nagyszalonta 250 ezer eurót fordított a fejlesztésekre.
 
Török László Nagyszalonta polgármestere az Este7-nek elmondta:
„Egy turisztikai információs központot hoztunk létre, ehhez anyagokat készíthettünk az unió segítségével és hozzá kell tennünk azt is, hogy olyan tájékoztató jellegű informatikai elemek is beépülnek majd a rendszerbe, amelyek ma már a 21. század vívmányai alapján a fiatalok irányába is nyitnak.” 

Mindezek mellett egy kalandjáték is készült, a legfiatalabbak pedig az interneten Toldi Miklós bőrébe bújva a hős szemszögéből élhetik át a mesét egy játék segítségével. 

Debrecenben többek között egy Arany János-emlékkiállítást is létrehoztak a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban. A tárlatnak mintegy ezer látogatója volt. A következő, a projekttel összefüggő eseményt most vasárnap, gyermeknapon rendezik a cívisvárosban. 

Pajna Zoltán Debrecen alpolgármestere így nyilatkozott:
„Arany János Toldi panoptikumát fogjuk megvalósítani, 12 viaszbábu lesz és természetesen a Toldi-művet teljes egészében feldolgozuk a kornak megfelelő technikai háttérrel.” 

Az interaktív panoptikum a Nagyerdei Kultúrpakban várja majd a legkisebbeket és szüleiket.

http://www.hajdupress.hu/?cikk=17935 Forrás: Hajdú-bihari Napló
Megjelenés időpontja: 2012. május 26.Toldi-panoptikum a Debreceni Vidámparkban 

Debrecen, 2012. május 27., vasárnap (MTI) - Toldi-panoptikummá alakították át a Debreceni Vidámpark egyik legrégebbi nevezetességét, az Elvarázsolt Kastélyt, a gyermeknap alkalmából vasárnap megnyitott interaktív tárlat Debrecen és a romániai Nagyszalonta egyéves közös kulturális projektjének része. 

A két város közös uniós finanszírozású programja Nagyszalonta szülötte, Arany János életének és munkásságának állomásait állította középpontba, kiemelt célként megjelölve az irodalmi turizmus fejlesztését. Az elmúlt egy évben a két település közösen jelent meg turisztikai kiállításokon és több utazást is szerveztek iskoláscsoportoknak.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere vasárnap a Debreceni Vidámparkban tartott megnyitón kiemelte: akárcsak a Toldi, úgy most a Toldi-panoptikum is pályázat útján születhetett meg. Ehhez a város 27 milliót nyert - ismertette.

A kiállításon a gyerekek játékos formában ismerhetik meg Arany János egyik leghíresebb művét: le kell tudni nyomniuk a szarvánál fogva a szürkemarhabikát, mozgásérzékelős szobában virtuálisan állhatnak ki a cseh vitéz ellen, korhű jelmezekbe bújhatnak és videoanyagokat nézhetnek meg a Toldi leghíresebb jeleneteiről.

Az egymásba nyíló termek mindegyikében két-két tv-képernyő is fogadja a viaszbábuk közé érkező gyerekeket, akik már a sajtóbejárás idején is hosszú sorokban kígyózva vártak a bejutásra.

A panoptikum termeit végigjárva a látogatók öt kérdésre felelhetnek egy információs terminálon a művel kapcsolatban. Ha helyesen válaszolnak, fényképet készíttethetnek magukról, eldönthetik, hogy Nagy Lajos korának harci öltözékei közül melyiket viselik. Az elkészült fotót már a helyszínről elküldhetik e-mailben maguknak és barátaiknak.

Nagy Sándor Tibor, a vidámparkot fenntartó Nagyerdei Kultúrpark igazgatójának közlése szerint az Elvarázsolt Kastélyhoz hasonlóan a Toldi-panoptikum is a park "zászlóshajója" marad.Megnyílt a Toldi-panoptikum a Debreceni Vidámparkban

Forrás: www.dehir.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 27.

Toldi-panoptikummá alakították át a Debreceni Vidámpark egyik legrégebbi nevezetességét, az Elvarázsolt Kastélyt, a gyermeknap alkalmából vasárnap megnyitott interaktív tárlat Debrecen és a romániai Nagyszalonta egyéves közös kulturális projektjének része.

A két város közös uniós finanszírozású programja Nagyszalonta szülötte, Arany János életének és munkásságának állomásait állította középpontba, kiemelt célként megjelölve az irodalmi turizmus fejlesztését. Az elmúlt egy évben a két település közösen jelent meg turisztikai kiállításokon és több utazást is szerveztek iskoláscsoportoknak.

Népszerűek a tematikus parkok 

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere vasárnap a Debreceni Vidámparkban tartott megnyitón kiemelte: akárcsak a Toldi, úgy most a Toldi-panoptikum is pályázat útján születhetett meg. Ehhez a város 27 milliót nyert – ismertette. 

A kiállításon a gyerekek játékos formában ismerhetik meg Arany János egyik leghíresebb művét: le kell tudni nyomniuk a szarvánál fogva a szürkemarhabikát, mozgásérzékelős szobában virtuálisan állhatnak ki a cseh vitéz ellen, korhű jelmezekbe bújhatnak és videoanyagokat nézhetnek meg a Toldi leghíresebb jeleneteiről. 

Az egymásba nyíló termek mindegyikében két-két tv-képernyő is fogadja a viaszbábuk közé érkező gyerekeket, akik már a sajtóbejárás idején is hosszú sorokban kígyózva vártak a bejutásra. 

A panoptikum termeit végigjárva a látogatók öt kérdésre felelhetnek egy információs terminálon a művel kapcsolatban. Ha helyesen válaszolnak, fényképet készíttethetnek magukról, eldönthetik, hogy Nagy Lajos korának harci öltözékei közül melyiket viselik. Az elkészült fotót már a helyszínről elküldhetik e-mailben maguknak és barátaiknak. 

Nagy Sándor Tibor, a vidámparkot fenntartó Nagyerdei Kultúrpark igazgatójának közlése szerint az Elvarázsolt Kastélyhoz hasonlóan a Toldi-panoptikum is a park “zászlóshajója” marad.

Videó: http://www.dehir.hu/videogaleria/toldi-panoptikum-nyilt-a-vidamparkban/

http://www.dehir.hu/debrecen/megnyilt-a-toldi-panoptikum-a-debreceni-vidamparkban/2012/05/27/A cseh vitézzel is megverekedhetnek a látogatók a debreceni vidámparkban

Forrás: www.haon.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 27.

Debrecen – A kornak megfelelő interaktív bemutató helyet hozott létre a debreceni önkormányzat a nagyszalontaival közösen a Nagyerdei Kultúrpark területén.

A volt vidámpark elvarázsolt kastélyában 27 millió forintból igazi látványosságot hoztak létre a kivitelezők, akik Pajna Zoltán alpolgármester vasárnapi megnyitója után bemutatták a viaszbábuk mellett filmes animációkat, illetve számítógépes játékot is tartalmazó panoptikumot. 

Az átadás előtt Bakota Árpád és Dánielfy Zsolt színművészek idézték fel Arany János Toldi Miklósról írt költeményének részleteit. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=tPQtQB1tkSA 

Munkamenet-videó: http://www.youtube.com/watch?v=QW3arBwP914

http://www.haon.hu/a-cseh-vitezzel-is-megverekedhetnek-a-latogatok-a-debreceni-vidamparkban/1992153?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+haon%2Fmegye+%28Hajd%C3%BA+Online+Megyei+h%C3%ADrek%29Forrás: Hajdú-bihari Napló
Megjelenés időpontja: 2012. május 29.

Toldi-panoptikum a Debreceni Vidámparkban

Forrás: www.skytravel.hu
Megjelenés időpontja: 2012. május 29.

Toldi-panoptikummá alakították át a Debreceni Vidámpark egyik legrégebbi nevezetességét, az Elvarázsolt Kastélyt, a gyermeknap alkalmából vasárnap megnyitott interaktív tárlat Debrecen és a romániai Nagyszalonta egyéves közös kulturális projektjének része. 

A két város közös uniós finanszírozású programja Nagyszalonta szülötte, Arany János életének és munkásságának állomásait állította középpontba, kiemelt célként megjelölve az irodalmi turizmus fejlesztését. Az elmúlt egy évben a két település közösen jelent meg turisztikai kiállításokon és több utazást is szerveztek iskoláscsoportoknak.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere vasárnap a Debreceni Vidámparkban tartott megnyitón kiemelte: akárcsak a Toldi, úgy most a Toldi-panoptikum is pályázat útján születhetett meg. Ehhez a város 27 milliót nyert - ismertette.

A kiállításon a gyerekek játékos formában ismerhetik meg Arany János egyik leghíresebb művét: le kell tudni nyomniuk a szarvánál fogva a szürkemarhabikát, mozgásérzékelős szobában virtuálisan állhatnak ki a cseh vitéz ellen, korhű jelmezekbe bújhatnak és videoanyagokat nézhetnek meg a Toldi leghíresebb jeleneteiről.

Az egymásba nyíló termek mindegyikében két-két tv-képernyő is fogadja a viaszbábuk közé érkező gyerekeket, akik már a sajtóbejárás idején is hosszú sorokban kígyózva vártak a bejutásra.

A panoptikum termeit végigjárva a látogatók öt kérdésre felelhetnek egy információs terminálon a művel kapcsolatban. Ha helyesen válaszolnak, fényképet készíttethetnek magukról, eldönthetik, hogy Nagy Lajos korának harci öltözékei közül melyiket viselik. Az elkészült fotót már a helyszínről elküldhetik e-mailben maguknak és barátaiknak.

Nagy Sándor Tibor, a vidámparkot fenntartó Nagyerdei Kultúrpark igazgatójának közlése szerint az Elvarázsolt Kastélyhoz hasonlóan a Toldi-panoptikum is a park "zászlóshajója" marad.

Elsősorban Arany János élete és munkássága köré szerveződött Debrecen és a költő szülővárosa, a romániai Nagyszalonta egyéves, közös turisztikai és örökségvédelmi projektje, amellyel egy hosszabb együttműködés alapjait szeretnék letenni a két város vezetői. Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere a Cooltoura elnevezésű program pénteki debreceni záró sajtótájékoztatóján elmondta: Arany János szülővárosa és a költő későbbi iskolavárosa csak profitálhat a 488 ezer eurós, uniós finanszírozású projektből.

Elmondása szerint az irodalmi turizmus, vagyis a bizonyos szerzők életéhez és műveik helyszíneihez kapcsolódó utazások ismét népszerűek Európában, ilyen értékekben pedig a Nagyszalonta és Debrecen is bővelkedik. (MTI)

http://www.skytravel.hu/hirek/toldi-panoptikum-a-debreceni-vidamparkban Forrás: www.tudositok.hu
Megjelenés időpontja: 2012. június 1.

http://tudositok.hu/6098/video/Kulturaval_a_turisztikaert„… mikor bekukkant Debrecenbe…”

A sajtóközlemény megtekintéshez kérem kattintson ide »A projekt zárórendezvényének sajtóközleménye

Megtekintéshez kérem kattintson ide »Imagefilm - HU
http://www.youtube.com/watch?v=bOHob2yEERw&feature=youtu.be

Imagefilm - RO
http://www.youtube.com/watch?v=vs4ntJpOWS4&feature=youtu.be

Spot:

Arany János városa - HU
http://www.youtube.com/watch?v=s60_SUqZ4AU&feature=youtu.be

Orașul poetului Arany János - RO
http://www.youtube.com/watch?v=f1Sl3PVdF7c&feature=youtu.be

Joc cultural Salonta - RO
http://www.youtube.com/watch?v=mCkI3H1de4c&feature=youtu.be

Kalandjáték - HU
http://youtu.be/9_G3OlhOxtY

Kalandjáték - RO
http://www.youtube.com/watch?v=mCkI3H1de4c

Vă așteptăm la Salonta - RO
http://youtu.be/bBerFsEKXzw

Viszlát Nagyszalontán! - HU
http://www.youtube.com/watch?v=HaAPG7CDuNU&feature=youtu.be

2017. július 29., szombat
Márta, Flóra

Infobox

Támogató:
Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA),
Magyar kormány

Program neve:
Magyarország-Romániai Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013

Közreműködő szervezet:
VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.

Kedvezményezett:
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata,
Nagyszalonta város önkormányzata

Támogató partner:
Arany János Kulturális Egyesület, Nagyszalonta

A pályázat azonosító száma:
HURO/0901/192/2.1.3 CoolTourA

A projekt tervezett összköltsége:
505 920 EUR,
melyből Debrecen 237 452,50 EUR,
Nagyszalonta pedig 250 850,60 EUR 
támogatásban részesül

A támogatás mértéke:
85 % 
(Kormányzati társfinanszírozás 10%, önerő 5%)

A projekt kezdési időpontja:
2010.12. 06.

A projekt helyszíne:
Debrecen és Nagyszalonta