Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debrecen város története


Debrecen környéke már az ókorban is lakott hely volt. Az időszámításunk szerinti nyolcadik évszázad végéig vándorló életmódot folytató magyar nép Közép-Európába érkezéséig (a honfoglalásig) sok-sok nép (vandálok, gótok, szarmaták, gepidák, avarok, bolgárok) lakta, uralta e tájat. A mai Debrecen pereme gyakran volt nagy birodalmak, népek közötti határvidék.

Részletek

Látnivalók

Debrecen a napba öltözött város, s amellett, hogy története több mint négy és fél évszázadon át összefonódott a reformációval, számos olyan emléket őríz magában, melyek történelmi jelentőségéről árulkodnak. Épületek sokasága üzen a múltból a jelen emberének. Városnéző sétánk alkalmával itt megismerheti a cívisvárost a vasútállomástól indulva egészen az egyedülálló Nagyerdőig.
Tovább

Testvérvárosok

Debrecen szoros kapcsolatot ápol a világ több nagyvárosával. Az együttműködés alapja a tapasztalatcsere a kulturális, az intézményi, a civil és esetlegesen a gazdasági szféra területén. A testvérvárosi kapcsolatrendszer szoros partnerségi viszonyonyra épül. Ebben a rovatban részletes információkat kaphat a testvérvárosokról.  Tovább

Debrecen építészete

Debrecen mai építészeti arculata jellemzően XIX-XX. századi. A belváros karakterét alapvetően a későeklektikus, szórványként a szecessziós és klasszicista építőstílus határozza meg. A város építészettörténetét a pusztulás és az újjáépülés egyre gyorsabb ütemű váltakozása jellemzi: tűzvészek és háborúk pusztításainak esett áldozatul, majd a hetvenes években a panel diktatúrája torzította építészeti arculatát. Csupán a településszerkezete maradt érintetlen az idők folyamán, így a belváros még őrzi a középkori város utca- és térrendszerét. 
Tovább

Debrecen jelképei

A város címere

Debrecen címerállata – a begörbített első lábával zászlót tartó bárány – már Debrecen első címerében is fellelhető.

Részletek

A város zászlaja

Debrecen város zászlaja 2:3 oldalarányú, vízszintes téglalap alakú, három 1/4-2/4-1/4 arányú, kék-sárga-kék színű vízszintes sávból áll.

Részletek

A város pecsétje

A város pecsétje a címer hiteles, kicsinyített rajzolata, körben a „Debrecen Megyei Jogú Város" felirattal.

Részletek

Egyházi élet

A „Kálvinista Róma” néven is emlegetett Debrecenben az egyházi kultúra ezért elsősorban a református egyház hagyományaira épül, ugyanakkor jelentős – mintegy 20-25 % - a katolikusok aránya is. Emellett görög katolikus felekezet, baptista gyülekezet, zsidó hitközség, unitárius egyház és evangélikus gyülekezet is van a cívisvárosban. Tovább

Debreceni ki kicsoda

Itt olvashat azokról a neves alkotókról, kutatókról, pedagógusokról, értelmiségiekeről, akik életútjuk során valamilyen formában kötődtek a cívisvároshoz, s munkásságuk azóta is fennmaradt az utókorra. A Ki kicsoda rovat lexikonszerű alapossággal mutat be közel 400 olyan debreceni hírességet, akikre a város polgárai ma is méltán lehetnek büszkék. 
Tovább

Debrecen díszpolgárai

A Debrecen Város Díszpolgára cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik egész életükben munkájukkal, hivatásukkal a város és lakossága érdekében munkálkodtak. Itt megtekintheti 1835-ig visszamenőleg, hogy kiknek adományoztak ezidáig Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet. Részletek
2017. május 26., péntek
Fülöp, Evelin

Infobox

Debrecen Megyei Jogú Város 
Polgármesteri Hivatala 
Régi városháza 
4024 Debrecen Piac u. 20. 
Telefon: 52/511-400 

Debrecen Megyei Jogú Város 
Polgármesteri Hivatala 
Új városháza 
4026 Debrecen Kálvin tér 11. 
Telefon: 52/517-700 

E-mail: eszrevetelek@ph.debrecen.hu