Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Debrecen város története


Debrecen környéke már az ókorban is lakott hely volt. Az időszámításunk szerinti nyolcadik évszázad végéig vándorló életmódot folytató magyar nép Közép-Európába érkezéséig (a honfoglalásig) sok-sok nép (vandálok, gótok, szarmaták, gepidák, avarok, bolgárok) lakta, uralta e tájat. A mai Debrecen pereme gyakran volt nagy birodalmak, népek közötti határvidék.

Részletek

Látnivalók

Debrecen a napba öltözött város, s amellett, hogy története több mint négy és fél évszázadon át összefonódott a reformációval, számos olyan emléket őríz magában, melyek történelmi jelentőségéről árulkodnak. Épületek sokasága üzen a múltból a jelen emberének. Városnéző sétánk alkalmával itt megismerheti a cívisvárost a vasútállomástól indulva egészen az egyedülálló Nagyerdőig.
Tovább

Testvérvárosok

Debrecen szoros kapcsolatot ápol a világ több nagyvárosával. Az együttműködés alapja a tapasztalatcsere a kulturális, az intézményi, a civil és esetlegesen a gazdasági szféra területén. A testvérvárosi kapcsolatrendszer szoros partnerségi viszonyonyra épül. Ebben a rovatban részletes információkat kaphat a testvérvárosokról.  Tovább

Debrecen építészete

Debrecen mai építészeti arculata jellemzően XIX-XX. századi. A belváros karakterét alapvetően a későeklektikus, szórványként a szecessziós és klasszicista építőstílus határozza meg. A város építészettörténetét a pusztulás és az újjáépülés egyre gyorsabb ütemű váltakozása jellemzi: tűzvészek és háborúk pusztításainak esett áldozatul, majd a hetvenes években a panel diktatúrája torzította építészeti arculatát. Csupán a településszerkezete maradt érintetlen az idők folyamán, így a belváros még őrzi a középkori város utca- és térrendszerét. 
Tovább

Debrecen jelképei

A város címere

Debrecen címerállata – a begörbített első lábával zászlót tartó bárány – már Debrecen első címerében is fellelhető.

Részletek

A város zászlaja

Debrecen város zászlaja 2:3 oldalarányú, vízszintes téglalap alakú, három 1/4-2/4-1/4 arányú, kék-sárga-kék színű vízszintes sávból áll.

Részletek

A város pecsétje

A város pecsétje a címer hiteles, kicsinyített rajzolata, körben a „Debrecen Megyei Jogú Város" felirattal.

Részletek

Egyházi élet

A „Kálvinista Róma” néven is emlegetett Debrecenben az egyházi kultúra ezért elsősorban a református egyház hagyományaira épül, ugyanakkor jelentős – mintegy 20-25 % - a katolikusok aránya is. Emellett görög katolikus felekezet, baptista gyülekezet, zsidó hitközség, unitárius egyház és evangélikus gyülekezet is van a cívisvárosban. Tovább

Debreceni ki kicsoda

Itt olvashat azokról a neves alkotókról, kutatókról, pedagógusokról, értelmiségiekeről, akik életútjuk során valamilyen formában kötődtek a cívisvároshoz, s munkásságuk azóta is fennmaradt az utókorra. A Ki kicsoda rovat lexikonszerű alapossággal mutat be közel 400 olyan debreceni hírességet, akikre a város polgárai ma is méltán lehetnek büszkék. 
Tovább

Debrecen díszpolgárai

A Debrecen Város Díszpolgára cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik egész életükben munkájukkal, hivatásukkal a város és lakossága érdekében munkálkodtak. Itt megtekintheti 1835-ig visszamenőleg, hogy kiknek adományoztak ezidáig Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet. Részletek
2017. augusztus 24., csütörtök
Bertelan

Infobox

Debrecen Megyei Jogú Város 
Polgármesteri Hivatala 
Régi városháza 
4024 Debrecen Piac u. 20. 
Telefon: 52/511-400 

Debrecen Megyei Jogú Város 
Polgármesteri Hivatala 
Új városháza 
4026 Debrecen Kálvin tér 11. 
Telefon: 52/517-700 

E-mail: eszrevetelek@ph.debrecen.hu