Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Civil szervezetek adattára

Debrecenben a rendszerváltást követően gyorsan megindult a társadalom önszerveződése: gombamód szaporodtak a különböző civil szervezetek. Mára a magyar nagyvárosok közül a lakosok létszámához viszonyítva Debrecenben működik a legtöbb civil szervezet.
A civil szervezetek meghatározása, jellemzőinek megragadása nehéz dolog, mert ahogyan a társadalom egésze is folyamatos mozgásban van, úgy a civil szervezetek is alkalmazkodnak az új jelenségekhez. Ez az oka annak, hogy a róluk szóló vélemények folyamatosan változnak. Kiindulópontnak Beke Pál klasszikusnak minősíthető meghatározását tekinthetjük, aki szerint a civil szervezetek fő jellemzői hagyományosan (1) a szabad időben történő, (2) fizetés nélküli (3) önkéntes tevékenység.

Részletek


Debrecen vezetői 1271-től 2004-ig

 „Rophoin IV. László király fegyverese, talán már az apja is debreceni birtokos volt. Ő birtokolta a település kétharmadát. A rangsorban Dósa mester követte, Debrecen legkisebb része pedig Péteré lett.” Időutazás egy névsor segítségével, mely több életrajzzal kiegészülve, időrendi sorrendben mutatja be a város főbíráit, tanácselnökeit és polgármestereit a XIII. századtól napjainkig. Rophointól Diószegi Sámuelen át Kósa Lajosig.

Részletek


Debrecen díszpolgárai

A Debrecen Város Díszpolgára cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik egész életükben a város és lakossága érdekében munkálkodtak, illetõleg elismeri azok életművét, akik maradandót alkottak, hozzájárulva ezzel a város szellemi és anyagi gyarapodásához, városunk nemzetközi hírnevének erősítéséhez. Itt megtekintheti 1835-ig visszamenőleg, hogy kiknek adományoztak ezidáig Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet.

Részletek


Debrecen Város Pro Urbe díjasai, Debrecen Város Mecénása díjasai

A városban több éve hagyomány azon személyek illetve szervezetek elismerése, akik a kultúra, a művészetek, az oktatás vagy a sport területén maradandót alkottak. Itt megtekintheti azok listáját aki Debrecen Város Pro Urbe díjával, Debrecen Város Mecénása díjával, Csokonai-díjjal, Hatvani-díjjal, Hajós Alfréd-díjjal, Sajtódíjjal, kiváló pedagógusi díjjal és Debrecen Város Közoktatásáért díjjal büszkélkedhetnek.

Részletek


2017. július 22., szombat
Magdolna

      Utcanévjegyzék