Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Református Nagytemplom

Debrecen legjellegzetesebb épülete. A Kossuth tér és a Kálvin tér közt áll, a belvárosban. A templom 1805 és 1824 között épült, klasszicista stílusban, mely helyén már a 14. században is templom állt. A ma fennálló épületet a Péchy Mihály terveit felhasználó Thaler József kamarai építész tervei alapján építették.

Részletek


Református Kistemplom

Debrecen legrégibb református temploma. Helyén a XVII. század dereka óta egyházi építmény állt, mely 1719 nyarán leégett. A XVIII. század elején épült barokk templomot 1876-ban neoromantikus stílusban átalakították. A tornyot eredetileg hagymaszerű sisak zárta, 1907-ben azonban megrongálta egy óriási szélvész. Megjavították, de egy még erősebb szélvész a toronyfedőt egészen ledöntötte. Az építészek ezután bástyaszerű kiképzést adtak a toronynak és lemondtak a sisakról. Azóta hívják az épületet „Csonkatemplomnak” is.

Részletek


Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem neobarokk stílusban, 1927-1930 között épült Korb Flóris tervei szerint. A központi épület előtt látható a város legegységesebb, francia stílusban tervezett, monumentális, ugyanakkor bensőséges parkja.

Részletek


Aranybika Szálloda

Az Aranybika Magyarország egyik legpatinásabb szállodája. A szecessziós épületegyüttes 1913-1915 között épült Hajós Alfréd és Villányi Lajos tervei szerint, majd 1976-ban egy új szárnnyal egészítették ki, amely megjelenésében nem illeszkedik a régi szárnyhoz.

Részletek


Megyeháza

A Hajdú-Bihar megyei Megyeháza Debrecenben, a Piac utca 54. szám alatt áll. Az egyik legszebb magyar szecessziós épület Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján épült 1911-1912-ben.

Részletek


Diószegi-ház (Régiposta Étterem)

Az 1690-es években épült patríciusház a debreceni népi építészet egyik legszebb megmaradt típusa, a Széchenyi utca elején áll. Udvari részét árkádos folyosó díszíti, boltozatos pincéi a tulajdonos áruinak őrzését szolgálták. A 17. század végén már Diószegi Sámuelé, aki a város főbírája, majd az első polgármestere is volt.

Részletek


Szent Anna Katolikus Székesegyház

A Szent Anna Katolikus Székesegyházat 1721 és 1746 között építették. A kapuk melletti fülkékben balról Szent István király, jobbról fia, Szent Imre herceg szobra látható. A főoltárkép a templom védőszentjét, a Máriát tanító Szent Annát, a legrégibb oltárkép Calasanzi Szent Józsefet, a piarista rend alapítóját ábrázolja. A mellékoltárok faragványai és barokk szobrai a XVIII. századból származnak. A mennyezeten és az ablakok alatti falfelületen az Árpád-ház szentjeit ábrázoló freskó- és stukkódíszek láthatóak.

Részletek


Városháza

Debrecen egyik legjellegzetesebb építészeti emléke, a klasszicista Városháza a sétálóutca páros oldalán (Piac utca 20.) található. Helyén egykor Tar András főbíró háza állt, amely 1531-től lett a közigazgatás székháza, a Domus Senatoria. Így már a 16. században innen irányították a város életét. A másfél évszázad alatt több polgárházzal összeépített, 1802-ben megégett városházát 1839-ben bontották le, de a mai városházát már 1825-ben építeni kezdték. Közel húsz éven át, három építési ütemben készült el a négyutcás ház Povolny Ferenc és Ságody József tervei alapján, amelyben az első közgyűlést 1844. májusában tartották.

Részletek


Csokonai Színház

A romantikus stílusú színházépület 1861-1865 között épült Szkalniczky Antal tervei szerint. Homlokzata hármas tagozású, mór és bizánci elemeket hordoz. A színház 1915-ben vette fel Csokonai Vitéz Mihály nevét.

Részletek


Református Kollégium

A mai kollégium épületének főfrontja az 1802-es tűzvész után, 1803 és1816 között épült Péchy Mihály tervei alapján klasszicista stílusban. Az 1870-1874-ben készült udvari szárnyat Vasél Alajos tervezte. Az1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a Debrecenbe menekült kormány forradalmi országgyűlései a Kollégiumban üléseztek csaknem fél éven át.

Részletek


2017. július 22., szombat
Magdolna