Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Cattolica

A tenger felé lefutó hegyek között fekszik Cattolica, ott, ahol a Romagnai-síkság eléri a Marche tartomány dombjaihoz csatlakozó tágas teret, s a tengerig nyúlik. A város jellegzetes táncoló szökőkútjai, színes kikötője, a tengerparton magasodó hegye sokáig megmarad a az idelátogatók emlékeiben.

Cattolica nemzetközi hírű fürdőhely.

Az Adriai-tengerpart települései közül Cattolica elsőként biztosította a fürdőturizmus iránti elhivatottságát. A fürdőváros első vendégei között volt Luciano Bonaparte, Napóleon fiútestvére, aki ott időzött a családjával 1823-ban. A XIX. század közepén divatossá vált a tehetősebb emberek cattolicai nyaralása. Napjainkban a város nemzetközi hírű fürdőhely lett, melyet különösen kedvelnek az észak-európai turisták. A tengerpart zöld domb oldaláról lehet lejutni a kikötőbe. A strandot dombok veszik körül, terei, táncoló szökőkútjai, kikötői emlékezetessé teszik a vendégszeretetéről híres települést.

A főtéren rendszerint zenei és színházi előadások szórakoztatják a közönséget. Emellett a gasztronómia örömei is csábítóak, s persze a sok-sok rendezvény, melyet nagy gonddal készítenek elő a házigazdák.

A spontaneitás és a lelkesedés jellemzi a cattolicai embereket, akik vidám, tarka programokkal kedveskednek a vendégeknek.

Ezek néha lármásak, mint Ferrogasto ünnepén a tűzijáték, máskor finomak és könnyedek, mint a virágkiállítás. A városban nincs akadály a mozgáskorlátozottak előtt sem, bárhová bejuthatnak kerekes székeikkel.

 Az antik vagy római kori tavernák a középkorban és a reneszánsz idején rangos fogadókká váltak, melyek idővel a cattolicaiak vendégszeretetének szimbólumai lettek.

A város története

Cattolica elnevezése Kr. előtt 359-re nyúlik vissza. A rimini zsinat idején történt egyházszakadásnak tulajdonítják nevét, amikor összevesztek az ariánus eretnekséget követő püspökök és a katolikus püspökök. A szakadás során a két párt közül az ariánus püspökséget II. Constanstin császár támogatta. A katolikus püspökök Cattolicába menekültek, hogy megerősítsék saját ortodox hitüket. Erről az eseményről tanúskodik a Sant‘ Apollinare templom homlokzatán a kőbe vésett felirat. Cattolica neve 1272-ben tűnik fel ismét a forrásokban, mint Riminihez tartozó település egy olyan időszakban, amikor megerősödött a Malatesták uralma a területen.

Dante Isteni színjátékában is olvasható Cattolica neve. Az író a XXVIII. énekben egy harcos epizód emlékekét jeleníti meg 1312-ből, a középkori hatalmi harcok idején. Ezt is kőbe vésett felirat igazolja a Palazzo Comunale átriumában.

A 19. század végéig Cattolica inkább csak halászati központ volt, s csak a 20. században kezdett fejlődni, mígnem a II. világháború után nemzetközi fürdőváros lett belőle.

Egy kikötőket és a hajókat ábrázoló fotó 1964-ig Cattolica emblémájaként szolgált, de mára már letűntek a vitorlás hajók, s a bárkákat nagy erejű motorok hajtják.

2017. augusztus 24., csütörtök
Bertelan

Infobox

Honlap: http://www.cattolica.net