Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Sumen

A több mint három évezredes múltra visszatekintő város a Várna–Szófia közötti, fő közlekedési útvonal kereszteződésében fekszik. Sumen az egyik legjelentősebb bolgár kulturális központként számos nemzetközi rendezvénynek ad otthont. Sumen környékén volt Bulgária első fővárosa: Pliszka és a Nagy Preszláv, s ott található a kultuszközpont „Madara” is.

1813. május 11-én Cirill és Metód tiszteletére Bulgáriában elsőként tartottak megemlékezést, s ekkor rendezték meg az első színházi előadást is Sumenben.

1828-ban itt alapították meg az első egyházi leányiskolát, majd az első olvasókört.

1828-ban megalakultak az első egyházi iskolai öntevékeny művészeti csoportok.

1850-ben megalakult az első szimfonikus zenekar. A reneszánsz kor híres képviselői Dobri Vojnikov, Vaszil Drumev, Szava Dobroplodni, Panajot Volov, Nacso Popovics, Ilia Blaskov és sokan mások dolgoztak a városban.

Az ozmán rabság felszabadulása után Sumen települési és megyei központ volt, jelenleg Sumen járás központja. A jelenlegi sumeni település 630 négyzetkilométeren helyezkedik el, Északkelet-Bulgária központjában. A járás Sumen városából, 25 faluból és községből áll. A települések 36 027 hektáron terülnek el. 449 807 hektár művelt földdel, 114 935 hektár erdővel és 15 860 hektár vasúti hálózattal rendelkezik. Maga a központ: Sumen város 17 700 hektáron fekszik, ebből 11 140 hektár lakóterület és 6560 hektár mezőgazdasági része. A város a Várna–Szófia fontos közlekedési kereszteződési vasúti vonalon fekszik. A településen 30,16 kilométer villamospálya van és fontos nemzetközi útvonalak futnak keresztül, mint az 1–2 sz. Russe–Sumen–Várna, az 1–4. számú Szófia–Targoviste–Belokopie és az 1–7. számú Szilisztra–Sumen–Jámbol, valamint 2006-ig 23 kilométer Szófia–Várna (Heumus) autópálya is.

Sumen város területén 220 kilométer városi úthálózat van, melynek 90 százaléka aszfalt és 10 százaléka macskakővel borított útból áll. (A képen: az ősi Sumen maradványai.)

A város látnivalói

Madara (nemzeti történelmi-régészeti rezervátum)

A Krisztus előtti IV–XV. századból származó gazdag archeológiai műemlékek alapot adnak a kutatóknak, hogy a Madarát „bolgár Trójának” nevezzék. A legnevezetesebb műemlék a „Madarai lovas” szikladombormű. Európában egyedülálló szimbólum, az óbolgár művészetet, a bolgár állam hatalmát, erejét és magasztosságát jelképezi. A körülötte lévő görög feliratok feltárják a három bolgár kán: Tervel, Krumeszisz és Omurtág hőstetteit. A „Madarai lovas”-t az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Madarát a történelemtudományban híres kulturális központként tartják számon, ahol keresztény templomok, kápolnák, pogány szenthelyek láthatók. A 14. században épült a sziklákon található 150 cellás kolostorépület a legnagyobb Bulgáriában. Ma Bulgáriában Madara a legkeresettebb turistalátványosság. 

Telefonszám: 05 313/2095, vagy 054/80626. Nyitva tartás: 8.00–17.00-ig. Belépő: bolgároknak 0,60 leva, külföldieknek 2 leva. Idegenvezetés bolgár nyelven: 5 leva. (A képen: Itt kezdődik Bulgária)

A sumeni vár (történelmi-archeológiai rezervátum)

A sumeni vár 3 km-re Sumentől nyugatra helyezkedik el, több mint 3200 éve épült. Ez a vidék már a vaskorszak idejében népes volt (Krisztus előtt 12. század), majd később trákok, rómaiak és bizánciak építették a várakat.

A korai időkben, majd később a középkorban a vár biztonságos hely volt és a bolgár történelemben fontos szerepet játszott.

Még az ozmán uralom kezdetén is lakták. 1444-ben III. Vladiszlav (János) keresztes hadjárata idején leégett és lerombolták. A sumeni vár az országban a legjobban áttanulmányozott archeológiai objektum. A vár és a bástyák építészete, gazdasági és lakóépületek és több ezer mozgatható műemlék a különböző korszakokból bizonyítják, hogy számos funkciót teljesítettek, de legjobban a második Bolgár Cárság alatt fejlődött.

Ma a Sumeni vár szabadtéri múzeumként működik. Telefonszám: 054/55487 és 58051.

A város alapításától a 15. századig a város a sumeni váron helyezkedett el, amely egy nagyon bonyolult épületegyüttes, védelmi és életteret biztosító felszereléssel. Vladiszlav Varnenszki keresztes hadjárata után 1444-ben a törökök elpusztították Sumen várost és a jelenlegi helyére, az Ilcsev nevű völgybe helyezték át. Sumen a felvilágosodás korszakának egyik legaktívabb központja volt.

2017. augusztus 24., csütörtök
Bertelan

Infobox

Honlap: www.shumen.bg/en/