Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Tajtung

Tajtung Tajvan szigetének délkeleti részén fekszik, hosszú, keskeny partszakasz, keletről a Csendes-óceán, nyugatról a völgyet lezáró középhegység határolja. Területe 35 négyzetkilométer. A messze földön híres tartomány számtalan különlegessége évente százezernyi turistát vonz.

A megye Hua-tung elnevezésű elnyúló, keskeny völgyén – amely a Tajvani-középhegység és a part menti sziklás terület között fekszik – halad keresztül Tajvan egyik főútvonala, s így az utazó semmiképpen sem hagyhatja figyelmen kívül az út mentén fellelhető érdekes látnivalókat, nevezetesen: a Zöld fák boltívet, a Csulu-rétet, a Kaotai teaültetvényt, a Juharlevél-forrást és a Tapo-tót, a Tienlong-hídat Vuluban vagy a Litao-medencénél található falucskát, Hsziang-jangot, valamint a Nagy-Kuansan-alagutat Jakunál.

A keleti parton találhatók a szórakozás, vakációzás legfontosabb üdülési lehetőségei Sanjuan és Hszia-je liu tengerparti fürdőhelyeken.

Itt találhatók a romantikus hangzású Nyolc Angyal-barlang, a Napernyő-kő, a Három tündér-szikla, a Taijuan-medence, a Thungo-híd turistalátványosságok, s egy pazar vízesés.

A főútvonal déli részén – ennek közepe táján található Tajtung város –, az Aranysárkány-tó közelében kereshetjük fel a Csinlun nevű meleg vízű forrást Csinfeng Hsziangban, valamint a Csihpen-forrást, amelyre az ásványi anyagokban gazdag termálvizéről híres gyógyfürdőhely Pejnan Hsziang épült.

A szigeten a később betelepülők mellett hat különböző aboriginal (bennszülött) törzs él, saját hagyományokkal, kultúrával gazdagítva Tajvan sokszínű etnikai térképét.
Évente rendezik meg az ausztroázsiai folklór- és táncfesztivált, valamint a Lepkefesztivált, melyek a debreceni virágkarneválhoz hasonlóan nagy tömegeket vonzanak.
Nem hagyhatók ki természetesen a nevezetes történelmi helyek sem, s nagy vonzerő az egzotikus a szubtrópusi növény- és állatvilág.
Mindezen látnivalók mellett azonban a csodálatos természeti szépségű szigetek, a Zöld-sziget és az Orchideák szigete – két gyöngyszeme Tajtungnak, háttérben a Csendes-óceán panorámájával – a legismertebbek és leglátogatottabbak az itt lakók és a turisták körében egyaránt.

Néhány információ Tajvanról:

Régi neve Formoza (a portugálok nevezték el); területe 36 ezer négyzetkilométer, lakosainak száma meghaladja a 20 milliót, 16 megyéből áll, kb. 130 kilométerre fekszik Kína délkeleti partjától, melytől a Tajvani-szoros választja el, fővárosa Tajpej. A lakosság 98 százalékban han kínai, hivatalos nyelv a mandarin kínai, pénznem az új tajvani dollár.

A sziget kb. 395 km hosszú és 100–145 km széles.

Történelmi adatok:

– 1590-ben portugálok érkeztek a szigetre,

– a 17. században a mandzsuk hódították meg,

– 1895-ben a japánok foglalták el,

– 1945-ben visszakerült Kínához,

– 1949-ben Csang Kaj-sek ide menekült a Kuomintang csapataival.

Elnök kormányozza, ő nevezi ki a miniszterelnököt.

Az 1950-es évektől a mezőgazdaság helyén ipari gazdaság alakult, amelyet fejlett technológia jellemez leginkább a gépgyártás, a textil- és élelmiszer-feldolgozó ipar területén, a 60-as, 70-es évektől pedig főként az elektronika, informatika és számítógépipar forradalma tette ismertté világszerte a tajvani termékeket.

2017. július 22., szombat
Magdolna

Infobox

Honlap: http://www.taitung.gov