Debrecen.hu

Nyelvválasztás Bitte wählen Sie eine Sprache Please select a language magyar Deutsch english

Tongliao

2008. április 22., kedd

2005 decemberében Debrecenbe látogatott egy kínai delegáció Tongliao városából, mely küldöttség a város vezetőiből és néhány gazdasági szakemberből állt, köztük Na Shun Menghe-vel, Tongliao polgármesterével. A kapcsolatfelvételt egy hortobágyi vállalkozás segítette, melynek évek óta rendkívül sikeresen működő gazdasági érdekeltségei vannak Kínában. E vállalkozáson keresztül jelezte Tongliao vezetősége, hogy együttműködést szeretne kezdeményezni Debrecen önkormányzatával. Az itt tartózkodásuk során bemutatkozó látogatást tettek a polgármesteri hivatalban, találkoztak
a Debreceni Vagyonkezelő (DV) Zrt. vezetőségével, a közszolgáltató cégek vezetőivel. A tárgyalások során kialakult kép alátámasztotta, hogy számos területen lehetséges kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kiépíteni, ezért mind az önkormányzat, mind a DV Zrt. vezetősége támogatandónak tartotta az együttműködés lehetőségeinek további feltérképezését.
A Kínában kialakult gyakorlat szerint bármilyen nemzetközi, városok közötti kapcsolatfelvétel első lépéseként elvárásként fogalmazódik meg a testvérvárosi együttműködési szándék kinyilvánítása.

A város története

Tongliao eredeti neve Zhelimumeng volt, amelyet 1636-ban alapítottak, de történelme még ennél is régebbi időkre nyúlik vissza. A híres Dzsingisz kán öccse, Habut Hazar nemzetségével itt győzte le a kerqin törzset, máig is megőrizve a Yan fejedelemség északi részén épült Nagy Falat és a Liao, Jin, Yuan és Qing dinasztiák által reánk hagyott történelmi és kulturális örökséget. Tongliao város és környékének kulturális öröksége igen gazdag, ez a terület a hongshani és a fuhei kultúrák bölcsője, valamint itt született a Qing dinasztia híres császárnéja, Xiao Zhuangwen, a kiváló hadvezér Senggelinqin, és a nemzeti hős, Gadameilin. A kerqini kultúra a mongol népi kultúrából alakult ki, és alakult át egy jellegzetesen önálló kultúrává és művészetté. Tongliao városának földrajzi fekvése kedvező, forgalmas közlekedési csomópont, a vasúti és közúti közlekedési utak találkozási helye, hat vasútvonal és négy országos főútvonal fut össze itt.
Tongliao vasútállomása egyike az ország negyven legfontosabb vasúti csomópontjának és a 14 legnagyobb vasúti árufuvarozási központ egyike. A közúthálózat teljesen kiépült, a 303-as, a 304-es, a 111-es és a 203-as országos főútvonalak is átfutnak a városon, közúthálózati sűrűsége 15 km/100 km2, ami közelít az országos átlaghoz. Tongliao repülőtere képes közepes és nagy utasszállító gépek fogadására is, Pekingbe és Hohotba napi rendszerességgel közlekednek járatok, és a légiszállítás is lépésről-lépésre fejlődik.

Földrajzi jellemzői

Tongliao város éghajlata mérsékelt égövi kontinentális, 43 kisebb nagyobb folyó szeli át a területet, 5 nagy és 20 közepes és kis méretű víztározó található itt, valamint 80 duzzasztógát. Tongliao városa nagy kiterjedésű, a termőföldje kiváló adottságokkal rendelkezik, a szántók összterülete eléri az 15 millió mu-t (1 millió hektár), az ország stratégiai fontosságú élelmiszergabona-termelési bázisa, és a pásztorgazdálkodás központja, amelyet a „Belső-Mongólia éléskamrája” kifejezéssel is szoktak illetni. Jelentős kultúrnövényei között kell említenünk a kukoricát, búzát, rizst, zabot, a különböző babféléket és egyéb gabonákat. Az éves
gabonatermelés eléri a 10 milliárd jin-t (5 millió tonna). A legelők területe 43 millió mu (körülbelül 3 millió hektár), őshonos tenyészállatai a kerqini szarvasmarha és a kerqini juh, amelyekből 14 milliót tenyésztenek itt, de ebben a számban benne van 1,5 millió sárga marha is, ezért hívják a helyet országszerte a „sárga marhák őshazá”-jának is. Ezen kívül nagy mennyiségű különböző vadon termő növényt is találhatunk itt, amely szintén kiváló hátteret biztosít a legeltető gazdálkodáshoz.
Tongliao turisztikai erőforrásokban rendkívül gazdag, főleg a Kerqini síkság, mivel nagyon változatos a vidék. Találhatunk itt sztyeppét, hegyet, sivatagot és erdőt is. Az erdők összterülete19,6 millió mu (körülbelül 1,3 millió hektár), gazdag a vadállomány és változatos a növényvilág. A Daqinggou-t országos természetvédelmi területté nyilvánították, mivel itt
található Ázsia egyetlen sivatagi víztározója, a Molimiao víztározó. A Zhalute hegy lábánál található Zhurihe sztyeppe csodálatos panorámájával kényezteti el az idelátogatókat. Itt található a híres Yan fejedelemség korában épült Nagy Fal, a Jin-korból származó Jiehao, a Yuan-kori buddhista templom és a Qing-kori hercegi palota valamint a szintén Qing kori Xingyuan templom, Fuyuan templom és Bo herceg palotája kínál érdekes látnivalót a turistáknak.
Tongliao bányakincsekben is igen gazdag, a Huanbohai-i gazdasági övezet egyik természeti erőforrás bázisát találhatjuk itt. Eddig 52 különböző ásványt fedeztek fel, 41-ből bizonyítottan jelentős tartalékok állnak rendelkezésre. Legfontosabbak: arany, ezüst, réz, vas, ólom, cink, a ritka fémekből a nikkel, szén, kőolaj, homok, mészkő és grafit. Az öntödében és az
üveggyártásnál használt homokból az országban legnagyobb mennyiséggel ez a terület rendelkezik, ezen belül is a 801-es bánya a világon az egyik legnagyobb. A Huolinhe-i kültéri művelésű szénbánya tartaléka 13,3 milliárd tonna, ezzel az öt legnagyobb kültéri művelésű bánya között van Kínában, ezért is kaphatta a kifejező „Kína kenyérköve” elnevezést.

2017. július 23., vasárnap
Lenke

Webkamera: Kossuth tér